Hoppa till huvudinnehåll

ABF utvecklar sin antirasistiska verksamhet

Publicerad

Med folkbildning som demokratins självförsvar tar ABF och Socialdemokrater för tro och solidaritet fram en ny spetsutbildning i antirasism för att bekämpa och bemöta rasism och högerpopulism.

Fyra personer som håller händerna emot varandra och ser glada ut.
Foto: Canva

Valet 2022 riskerar att utmynna i ett regeringsskifte där nationalistiska krafter vinner mark. Om den blåbruna alliansen blir framgångsrik riskerar det att ytterligare normalisera Sverigedemokraternas  främlingsfientliga retorik. Att arbeta aktivt mot högerextrem populism är en del i ABFs demokratiarbete där folkbildningen är vårt verktyg och vapen för de demokratiska rättigheterna och alla människors lika värde.

Tillsammans med Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) har ABF nu utformat en spetsutbildning som ska ge deltagare kunskap om den organiserade rasismen, hur den kan förstås, bemötas och bekämpas. De kommer under utbildningen få analysverktyg och redskap att hantera fördomar. Detta görs genom workshop och föreläsningar, studiematerial och hemuppgifter. Inbjudna föreläsare är några av Sveriges och Europas främsta experter, så som Joe Mullhall, analyschef på Hope not hate (Expos systerorganisation i Storbritannien).

Utbildningen vänder sig till personer som är medlemmar inom Socialdemokraterna och ABF. Kursen består av fem träffar varav två är fysiska. Mellan träffarna kommer deltagarna att inleda ett samarbete med ABF på sin hemort där kunskaperna från kursen kan omsättas i verksamhet lokalt.

Läs mer om ABFs arbete med inkludering.

Vill du också arbeta med att bemöta Sverigedemokraternas retorik på din hemort? I boken Så knäcker vi SD-koden - En handbok för dig som vill göra skillnad! får du handfasta tips på hur olika delar av arbetarrörelsen runt om i landet gör för att motverka den samhällsutveckling som gjort att upp emot var femte väljare kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Till boken finns också en studiehandledning för dig som vill arbeta med materialet tillsammans med andra.