Hoppa till huvudinnehåll

ABF i solidaritet med Ukraina

Publicerad

ABF känner stark solidaritet med det ukrainska folket med anledning av den folkrättsvidriga ryska invasionen och måste fördömas av hela världen. Förbundsordförande Helén Pettersson och förbundssekreterare Annica Dahl deltog idag på en manifestation i solidaritet.

Uttalande

Demokrati, yttrandefrihet och möten människor emellan är grundstenar i den fria och frivilliga folkbildningen. Att ge förutsättningar för människor att mötas och genom det bygga tillit till varandra är nödvändigt för ett sammanhållet, öppet och demokratiskt samhälle. Alla dessa värden är akut hotade av den ryska militära aggressionen mot Ukraina.

Det största hotet mot Putin är människors längtan efter fred och frihet, efter demokrati och rätten att påverka sitt lands framtid. En längtan som inte kan slås ned med vapen. Vi står sida vid sida i solidaritet med Ukrainas folk.

ABF är beredda att möta och stödja flyktingar som kommer från Ukraina på samma sätt vi gjorde med asylsökande 2015.

Många människor upplever oro också i vårt land. Som så många gånger i vår historia så bemöts oro bäst genom samtal. I hemmet, på arbetsplatsen och i studiecirkeln.

ABF deltar i demokrati- och folkbildningsprojekt och samarbetar med folkbildningsvänner i hela vår värld, däribland Ukraina. Läs mer om ABF Västra Hälsinglands viktiga arbete här.

Gör gärna som ABF och stötta demokratikämpar som vågar stå upp för freden. Hur läser du på Olof Palmes Internationella Center. 

Helén Pettersson
förbundsordförande ABF

Annica Dahl
förbundssekreterare ABF