Hoppa till huvudinnehåll

Gå en vandring i arbetarrörelsen historia – digitalt

Publicerad

Den mycket populära stadsvandringen i Stockholm Vandring i arbetarrörelsens spår som arrangeras av Arbetarnas kulturhistoriska sällskap har nu blivit tillgänglig för alla via Youtube.

När det är säsong för promenader utomhus arrangerar Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap stadsvandringar i kvarteren runt Norra Bantorget i Stockholm. Promenaderna har ägt rum i princip varje torsdag sedan 1986. Dessa vandringar har gått i arbetarrörelsens fotspår, och stannat vid historiska platser. Men så kom pandemin och de var tvungna att ställas in. 

– Historien är viktig, det ser vi inte minst nu när Ryssland startar krig mot Ukraina, säger Peter Erickson, ombudsman i ABF-distriktet i Stockholmsregionen. arbetarrörelsens historia. 

Med hjälp av stöd från bl a Arbetarrörelsens kulturfond filmades vandringen för att kunna göra den tillgänglig för dig som inte kan delta fysiskt.

– Det är roligt att bevilja bidrag till kulturprojekt som riktar sig mot arbetarrörelsen och framför allt LO-medlemmar men som dessutom ger möjligt för fler att lära sig om vår historia, säger Robert Aslan ordförande i Arbetsrörelsens kulturfond och nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition. 

Följ med och lär dig mer om arbetarrörelsens historia

Under en knapp timme får du följa med på en guidad tur genom Stockholm i arbetarrörelsens spår. Du får följa med bland historiska platser i Stockholm och lära dig mer om viktiga personer i arbetarrörelsens historia. Berättare är Kersti Bosdotter, Göran Eriksson, Susanna Gideonsson, Bjarne Isacsson, Anne-Marie Lindgren, Håkan Nilsson och Per-Olof Sjöö. 

Filmen går utmärkt att använda som en start på ett möte eller en träff. Men den går också bra att se hemma i soffan själv. Peter tipsar om att dela upp filmen i mindre avsnitt för att lyfta olika frågor ur arbetarrörelsens historia.

Den 1 februari var det premiärvisning via Facebook och nu hittar du filmen på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek Stockholm Youtube-kanal.

 

Filmen har producerats i samarbete med Arbetarrörelsens Kulturhistoriska sällskap, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ABF-distriktet i Stockholmsregionen, LO-distriktet i Stockholms län med stöd av bl a Arbetarrörelsens kulturfond.