Hoppa till huvudinnehåll

Studiematerial som kan skapa förändring

Publicerad

Karin Malmström var 46 år när hennes liv förändrades för alltid. När hon föll från sin balkong 2004 fick hon hjärnskador som hon sedan dess har levt med. För att hjälpa till att skapa större förståelse för hur det är att leva med en dold funktionsnedsättning och för att skapa förändringar i samhället startar ABF Värmland cirklar i ämnet. 

Framsidan av Karin Malmströms bok, En mamma på villovägar

Bok om livet med hjärnskada 

Att drabbas av hjärnskada, hjärnskakning, hjärntrötthet, hjärndimma, demens eller Alzheimer innebär en stor förändring i livet – både för den drabbade och för personens närstående. I boken ”En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter”, som Karin Malmström skrivit på egen hand, får vi läsa hennes gripande berättelse om de hjärnskador som hon lever med sedan olyckan. 

– Vi på ABF vill ge en röst åt de som sällan får höras. Politiker förstår inte alltid deras situation och vilka utmaningar de har i vardagen. Det vill vi förändra genom att starta cirklar som utgår ifrån Karins bok. Förhoppningen är att boken inte bara ska bli lärorik och känslosam läsning utan också att hennes erfarenheter kan leda till att sjukvården, kommunen och andra instanser ändrar vissa av sina rutiner, säger Carina Käck som är verksamhetsutvecklare på ABF Värmland.

Från cirkel till konkreta förslag 

ABF Värmland har skapat en studiehandledning till boken och spelat in en 40 minuter lång intervju med Karin Malmström. Intervjun kan användas som introduktion till cirklar i ämnet, digital föreläsning eller i en presentation för kommunanställda och vårdutbildningar för att få igång samtal.    

– Det här är en meningsfull fråga för folk och tanken är att cirklarna ska generera idéer som deltagarna kan lämna in till ABF. Vi kan sedan lämna dessa förslag vidare till politiker och andra berörda, säger Carina Käck.   

Målet med cirklarna och den digitala föreläsningen är att samhället ska få större insikt om vad det innebär att ha en dold funktionsnedsättning och hur vardagen ser ut för dessa personer.    

Vill du starta en studiecirkel med utgångspunkt från Karin Malmströms bok och hjälpa till att förbättra livet för de människor som lever med ett dolt foktionsnedsättning? Studiehandledningen finns tillgänglig för alla och vill du veta mer är du välkommen att kontakta Carina Käck på carina.kack@abf.se