Hoppa till huvudinnehåll

ABF: Regeringens tillskott stärker ukrainaflyktingar

Publicerad

Studieförbund och folkhögskolor får 50 miljoner för språkinsatsen Svenska från dag ett i regeringens ändringsbudget. ABFs förbundssekreterare: "Stärker flyktingar genom att ge dem en bra start i Sverige".

I bild: ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl.
I bild: ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl.

ABF välkomnar regeringens förslag: "Ett kvitto på att vi gör skillnad"

Folkbildningsminister Anna Ekström gick idag ut med beskedet att studieförbund och folkhögskolor får 50 miljoner för språkinsatsen Svenska från dag ett i regeringens ändringsbudget, rapporterar Altinget.

– Det är ett kvitto på att vi gör skillnad för nyanlända, exempelvis de som just nu flyr från krigets Ukraina. Regeringens tillskott stärker flyktingar genom att ge dem en så bra start i Sverige som möjligt, med språkkunskaper och grundläggande förståelse för det svenska samhället, säger Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF.

Flykting från Ukraina: "Jag känner mig nästan som hemma här”

Mer än 60 000 människor har deltagit i ABFs verksamhet med nyanlända genom åren. Sedan kriget bröt ut i Ukraina har cirka 2 300 ukrainska flyktingar sökt sig till ABF. En av dem är Alla Ivaskova som går en studiecirkel i svenska på ABF Huddinge i Stockholm.

– Jag är glad över att vara här, inte bara för kursen utan också för att alla är så vänliga och har gett oss ett varmt mottagande. Jag känner mig nästan som hemma här, säger Alla Ivaskova i en intervju med SVT.

Har inte rätt till SFI-utbildning

De ukrainska flyktingar som kommer till Sverige via massflyktsdirektivet har inte rätt till svenska för invandrare, SFI. Därför erbjuder ABF aktivt stöd och verktyg så att nyanlända får möjlighet att etablera sig i det svenska samhället.

– Från 2015 års flyktingvåg lärde vi oss att hela tiden ha dörrarna öppna och säga välkommen hit. Det är av högsta vikt att människor som flyr krig och förföljelse får ett varmt mottagande och bästa möjliga start i Sverige, oavsett hur regelverket ser ut för tillfället, säger Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF.