Hoppa till huvudinnehåll

Politik till frukost i Avesta

Publicerad

Medborgarfrukost med ABF är en arena för politiska samtal i Avesta. Under valåret kommer olika makthavare och aktivister på besök. Tidigare medborgarförslag har lett till konkreta förändringar, bland annat den nybildade föreningen Avesta Slow Cruisers.

Foto: ABF Södra-Östra Dalarna

På ABF i Avesta fick verksamhetsutvecklare Emil Lantz en idé om att medborgarna skulle mötas, diskutera vad de ville påverka och skriva medborgarförslag till kommunstyrelsen. Strax före pandemin bröt ut lanserades medborgarfrukostarna. Kanske var det tiden på dygnet som gjorde att det främst dök upp pigga pensionärer. De var lediga och intresserade.

Deltagarna hade många idéer och resultatet var bland annat förslag på nya övergångsställen vid skolor och butiker.

Åsikter om EPA-traktorer

Cruisande EPA-traktorer är något som många haft åsikter om i Avesta. Ungdomarna som kör dem står inte alltid högt i kurs.

– De får stå ut med väldigt mycket skit från alla håll och kanter. Det var fel på allt: att de låter när de kommer, att de spelar hög musik, kastar skärp och har ett ungdomsbeteende, kan man säga, säger Emil Lantz från ABF och fortsätter:

– Vi började prata om det här, jag och pensionärerna på ett möte. Vi sa att alla har ju varit i samma sits som de här ungdomarna. Och det oavsett om man till exempel varit punkare, eller raggare på 60-talet som många av de här pensionärerna varit.

När det kom ett medborgarförslag från frukostmötena om ett garage där unga personer kunde mecka med fordonen, lackera och lära sig saker, då blev kommunen mycket intresserad, berättar Emil Lantz. Dessutom fanns det privata aktörer som ville ställa upp med pengar och lokal. Pensionärerna engagerade sig också via PRO.

ABF bjöd in till möte

Emil Lantz bestämde sig för att kontakta de bilburna ungdomarna och bjöd in olika parter till en pressträff dit även Avesta tidning kom.

– Vi träffades på ett ställe som heter Avesta Art. De kom med sina EPA-traktorer och vi stod och pratade. De fick veta att vi var några som brydde sig om dem. Vi kollade vad de vill ha, var det lokaler eller något annat? Det var första steget.

Det visade sig att ungdomarna ville fortsätta träffas, ha en träffpunkt och göra saker tillsammans med varandra och andra. De ville också starta en förening.

Avesta Slow Cruisers

I år bildade ungdomarna föreningen Avesta Slow Cruisers och på ABF sitter en projektanställd person och gör insatser tillsammans med föreningen i samverkan med ABF och Fryshuset.

– Vi hade varit nöjda med tre personer i föreningen, med det var sexton stycken som ville vara med. De ser ju att de kan förändra saker och att man som förening kan få stöd från alla möjliga håll. Det är jättekul, säger Emil Lantz.

Fokus på ABFs medborgarfrukostar under valåret ligger på politiska frågor. Inbjudna gäster svarar på frågor och diskuterar med de medborgare som dyker upp. Tjejjouren, polisen och ett kommunalråd har varit på plats.

Foto: ABF Södra-Östra Dalarna 

 

Frukostarna fortsätter

Sedan frukostarna startade har pensionärerna kompletterats med medborgare i yngre åldrar. Det kommer bland annat personer som jobbar skift, skolungdom, personer med utländsk bakgrund och fackligt aktiva.

– Jag tycker om att prata med folk direkt. Jag tycker att det ökar demokratin att kunna göra det på det här sättet, säger Emil Lantz.

Medborgarfrukostarna har spridits och finns även i Säter och Falun numera. Det är en arena för att lära mer och hitta vägar för att påverka politiskt.

 

Text: Anna Morin