Hoppa till huvudinnehåll

Trevlig folkbildningssommar!

Publicerad

ABFs förbundssekreterare Annica Dahl summerar ett annorlunda folkbildningshalvår, berättar vad hon tar med sig från ABF:s största folkbildningssammankomst Ordet Fritt och önskar alla folkbildningsvänner en fin sommar.

ABFs förbundssekreterare Annica Dahl håller invigningstal under Ordet Fritt i Gävle 2022. Foto: Jonas Forsberg
ABFs förbundssekreterare Annica Dahl håller invigningstal under Ordet Fritt i Gävle 2022. Foto: Jonas Forsberg

Sommaren är här och vi på ABF kan se tillbaka på ett annorlunda folkbildningshalvår. Efter två tuffa år med pandemin slopades äntligen restriktionerna. Men knappt hade vi hunnit andas ut innan världen gled över från en overklighet in i en annan, då invasionen av Ukraina blev ett faktum.

Från 2015 års flyktingvåg lärde vi oss att hela tiden ha dörrarna öppna och säga välkommen hit. Det är av högsta vikt att människor som flyr krig och förföljelse får ett varmt mottagande och bästa möjliga start i Sverige. Därför stod vi snabbt redo med studiecirklar i svenska och samhällskunskap för dem som flytt krigets Ukraina. Förmågan att snabbt kunna ställa om och möta människors behov är ju något av folkbildningens signum.

Det har varit tvära kast i ABF:s verksamhet. Även om vi är vana så tar det på krafterna. Därför var det fantastiskt att äntligen få ta del av Ordet Fritt – ABF:s största folkbildningssammankomst

Den 18–20 maj samlades folkbildare och folkbildningsvänner från hela landet i Gävle för att umgås, samverka, utbyta erfarenheter och ta del av ett fullspäckat program med över 450 programtimmar kring ämnen som demokrati, politik och kultur.

Bland de medverkande fanns bland annat Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, sociologen Roland Paulsen, författaren Nina Björk och många fler.

Själv fick jag förmånen att sitta i flera panelsamtal och invigningstala. I mitt tal lyfte jag gävlesonen Joe Hill. Vars sånger tände gnistan i den amerikanska arbetarrörelsen och gav eko runt om i världen. Hundra år efter hans död fortsätter vi att fascineras och inspireras av hans gärning. Vad kan vi då lära oss av Joe Hill när vi blickar framåt? Nu som då saknas det inte utmaningar.

Vi ser hur oron breder ut sig när krig återigen rasar på vår kontinent. Hur samhällen riskerar att slitas isär på grund av växande ojämlikhet och auktoritära krafter som rider på det ökade missnöjet. Vi ser hur klimatkrisen öppnar en avgrund mitt framför oss.

Vad är då vårt svar på denna utveckling? När Greta Thunberg var gästande chefredaktör för Dagens Nyheter skrev hon att vårt största hopp består av demokrati och folkbildning.

Folkbildning är egentligen ett annat ord för alla de kurser, studiecirklar, föreläsningar och annat som aktivister och folkbildare genomför varje dag för att samla kraft och mobilisera.

Precis som Joe Hill så gör hundratusentals människor runtom i Sverige sina röster hörda för att förändra samhället. Genom civilsamhället, genom politiken och genom kulturen.

Efter att ha befunnit mig på samma plats med över 1200 ABF:are och andra folkbildningsvänner i Gävle känner jag mig så otroligt tacksam. Jag har verkligen laddat mina batterier med en massa positiv energi.

Men jag känner mig också stärkt. Stärkt i min tro på folkbildningens kraft. Stärkt i min gemenskap med alla ABF:are och våra kamrater i våra folkrörelser. Stärkt i övertygelsen om att vi, om vi gör det tillsammans, på riktigt kan göra en annan värld möjlig.

Med det sagt vill jag önska alla våra folkbildningsvänner en riktigt fin sommar!