Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning för förändring

Publicerad

Nyligen genomförde Olof Palmes Center (OPC), ABF och LO för första gången en cirkelledarutbildning med denna rörelse LUCHA som är verksamma i Demokratiska Republiken Kongo. LUCHA betyder ungefär “Kamp för förändring” och är en icke-vålds- och partipolitisk ungdomsrörelse som grundades 2012. Rörelsen förespråkar social rättvisa och ansvarsskyldighet genom kampanjer och utbildningar i mänskliga rättigheter.

Fotograf: Fredrik Nilsson

Tillsammans med 24 aktivister från LUCHA, Olof Palmes Internationella Center och LO spenderade ABFs Fredrik Nilsson och Linnéa Wennberg ett par intensiva tillika intressanta dagar i Demokratiska Republiken Kongos huvudstad Kinshasa. Syftet var att ömsesidigt lära ut folkbildningens metoder, samt att hålla i en första cirkelledarutbildning.  

– Med vår internationella verksamhet visar vi solidaritet, vi sprider folkbildningens metoder och värderingar såväl i Sverige som internationellt, förklarar Linnéa och Fredrik.  

– Det vi gör här hemma påverkar människor i andra länder och det som händer i andra delar av världen påverkar oss i allra högsta grad. Därför är det en självklarhet för ABF att arbeta i bland annat Demokratiska Republiken Kongo. 

 ABF och Olof Palmes Center genomförde nyligen en första ledarskapsutbildning för delar av civilsamhället i Kongo. Foto: Linnéa Wennberg 

 

På schemat stod en första nätverksträff i ett helt nytt program med syfte att stödja en inkluderande demokratisk övergång i landet. Utöver LUCHA och nämnda svenska medlemsorganisationer deltog representanter från det breda civilsamhället i Demokratiska Republiken Kongo. Det var fackligt aktiva, kvinnokämpar och engagerade aktivister – inte alltid eniga i allt men överens om att ett annat mer demokratiskt Kongo är möjligt.  

Det breda civilsamhället i Kongo verkar alla i ett land som sedan decennier är präglat av väpnad konflikt, som trots rika naturtillgångar är ett av världens fattigaste länder. Efter det första fredliga maktskiftet i landets historia 2018 är förutsättningarna bättre men den demokratiska utvecklingen är skör och det förekommer ofta kränkningar av mänskliga rättigheter. 

Det är vanligt att försvarare av de mänskliga rättigheterna tvingas gömma sig som ett resultat av hoten mot deras säkerhet och deras familjers säkerhet, säger en anonym medlem i LUCHA.Därför är det så viktigt att vi utbildar oss för att kämpa emot odemokratiska processer.  

s mer om ABFs Internationella arbete.