Hoppa till huvudinnehåll

Föreningar frågade ut politiker i Hudiksvall

Publicerad

Demokrati och tillgänglighet, värdig vård och funktionsrätt. En majkväll i Hudiksvall frågade en grupp engagerade medborgare ut sina kommunpolitiker inför valet. Dialogen blev livlig och avslutades med att deltagarna beslöt att göra om samma träff redan om ett år.

Det var Funktionsrätt Hudiksvall Nordanstig och ABF som bjöd in till en politikerutfrågning inför valet. Det kom niopolitiker från sex olika partier 

På Funktionsrätt jobbar Linus Eriksson. Han började i god tid med att få tag på de folkvalda, och är kritisk till att vissa partier inte har fungerande e-postadresser, vilket gör det svårt för väljare och föreningar att nå fram. Med vanlig post och en del detektivarbetet fick de till sist ihop en panel med åtta politiker från Hudiksvalls kommun och en från Nordanstigs.  

Linus Eriksson säger att samarbetet med ABF fungerar bra både för den här typen av arrangemang och annan folkbildning. 

– Samarbete med ABF är stort, det är vårt studieförbund. Alla föreläsningar som vi har gör vi med dem. Vi har även ett funktionhinderråd där vi träffas och planerar tillsammans med ABF, det handlar om politiska frågor och mycket rör delaktighet, säger Linus Eriksson och fortsätter: 

– Det är studier om allt mellan himmel och jord, till exempel vill FUB ha en kurs i sopsortering nu 

Funktionsrätts 22 lokala medlemsorganisationer skickade in frågor inför politikermötet. Tillgänglig valinformation, samverkan med psykiatrin, assistans och LSS, personalens kompetens äldreboenden och en rad andra frågor fanns med. Funktionsrättfrågor spänner över många områden i kommunpolitiken. 

Påtagligt intresse i under utfrågningen

Utfrågningen leddes av en moderator som höll reda på talartiden för både publiken och politikerna. Kommunalrådet Jonas Holm (M), som också är ordförande i det kommunala rådet för funktionshinderfrågor, tyckte engagemanget märktes i lokalen. 

– Det var bra att det var en dialog och inte ett politiskt käbblande. Vi har såklart olika politiska ståndpunkter och värderingar, men det här blev mer som en konstruktiv diskussion, säger Jonas Holm och fortsätter: 

– Jag fick bland annat med mig att föreningarna har svårt att göra omstarten efter pandemin. Jag vet inte hur det ska gå till, men jag tror att vi politiker måste hjälpa till och vara ett smörjmedel så att föreningarna kommer igång.  

Han berömmer upplägget för valdebatten där föreningsaktiva haft god tid på sig att förbereda sig, så att alla oavsett funktionsvariation har chans att komma frågor. Jonas Holm tar med sig nytt bränsle i uppdraget som folkvald, och är säker på att fler politiker behöver påminnas om de viktiga frågorna om bland annat tillgänglighet. 

– All folkbildning bidrar till ny kunskap, och så blir det ju en gemenskap av det också. Att föreningar för olika typer av funktionsvariationer träffas och berättar om sina frågor och lära av varandra, det är också jättebra. Då kan man stötta och lyfta varandra. 

Christine Styrman och Birgitta Lönnberg från Hudiksvallsortens demensförening.

 

Från Hudiksvallsortens demensförening medverkade ordförande Birgitta Lönnberg. Det är viktigt att vi får träffa våra politiker, säger hon. 

– Upplevelsen var att politikerna som var närvarande verkligen lyssnade på oss och skrev ner våra önskningar och förslag. 

Demensföreningen brinner för god omvårdnad och omsorg. En fråga Birgitta lyfte på utfrågningentillsammans med vice ordförande Christine Styrmanvar att de ser en brist på aktiviteter för dementaDe vill att det ska finnas tillräckligt med personal för att få individuella planerade aktiviteter genomförda.  

– Vi kan konstatera att det inte finns tillräckligt med händer i äldreomsorgen idag, säger Birgitta Lönnberg. 

Givande kväll med konstruktiva diskussioner

I Hudiksvall styr ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Caroline Schmidt från (C) är i opposition: 

– Kvällen gav så mycket! Till exempel en så enkel sak som att låta en undersköterska få utbildning till syn- och hörselinstruktör. Jag hoppas att majoritetspartierna tar med sig det, annars tänker jag lägga en motion. 

När politikerutfrågningen drog sig mot sitt slut väckte Caroline Schmidt frågan om ett fortsatt samtal mellan politiker och föreningsaktiva. Varför vänta fyra år, till valet 2026? Funktionsrätt Hudiksvall Nordanstig lovade att ordna en liknande dialog redan nästa år.  

 

Från föreningslivets sida håller man tummarna för att de omvalda och nyvalda politikerna är lättare att få tag på nästa årDen lokala Demensföreningen vet redan nu att de tänker vara på plats. 

Möten med politiker arrangeras av ABF runt om i landet inför valet 2022. Olika typer av debatter och utfrågningar sker ofta i samarbete med ABFs medlemsorganisationer och samarbetsparter. 

Läs mer:

Funktionsrätt genomför fler lokala utfrågningar av politiker i samarbete med ABF på olika håll i landet. 

Fler arrangemang i ABFs regi där politiker och medborgare möts