Hoppa till huvudinnehåll

Skapa din röst med valplakat i Malmö

Publicerad

Konst och politik hör ihop, till exempel på ett plakat inför valet. Att mötas och måla sitt mest angelägna budskap är idén bakom Skapa din röst som genomförs av ABF och LO i Malmö. Idén kommer från konstnären Filip Rahim Hansson, en engagerad projektledare som vill att fler går och röstar.

En okänd person har satt upp skylten med ”I am here for you” i sitt fönster, på svenska ”Jag finns här för dig”. Foto: Anna Morin

Konstnären Filip Rahim Hansson är verksam i Malmö, hans födelseort. I åldern 12 till 22 år bodde han i Ängelholmoch var engagerad i partipolitiken i SSU och Socialdemokraterna. 

– Jag har gått över till att bli allt mer konstnärDå har jag tappat kopplingen till det partipolitiska, men jag tycker fortfarande att det är väldigt viktigt. Jag vill motivera andra till att ta politisk ställning och gå och rösta framför allt, säger Filip Rahim Hansson och fortsätter: 

– Många konstnärer har en vilja att förändra och påverka samhället och en frustration mot samhället, och det har jag med. Jag tror ändå på det parlamentariska och jag tycker det är synd att inte fler deltar i partipolitiken, det är ett stort problem idag. De folkvalda består av en för liten grupp. 

Filip Rahim Hansson framför sin muralmålning med texten ”Har du sett Malmö har du sett världen”. Foto: Privat

 

Skapa din röst planerar att genomföra fyra workshopar före valet tillsammans med konstnärer och medlemmar i facket. Inbjudan kommer gå via LO-förbunden men sedan är alla intresserade välkomna. 

En samling plakat inför valet 

Vad som händer med de färdiga plakaten är upp till dess upphovspersoner. 

– Det är något som man får använda som man vill. Man kan sätta upp den i sin fönsterruta, eller fota och lägga ut bilden. Eller så lämnar man kvar den till nästa workshop, så att fler få se den där, säger Filip Rahim Hansson. 

– Det blir ju en samling, och det är fint att ha det!  

Filip Rahim Hansson har bland annat rönt uppmärksamhet för sina muralmålningar och för verket Pink washen rosa tvättmaskin som tvättade en regnbågsflagga under World Pride 2021 i Malmö. Han har medvetet valt att samarbeta med ABF Malmö och LO i Malmö om valplakatenorganisationerna ligger nära honom ideologiskt. 

Att försöka formulera sig kort och kärnfullt på ett plakat är ett spännande tankeexperimentAtt skriva orden med stora bokstäver är ett sätt att närma sig vilka frågor man verkligen brinner för, och vad man vill påverka i samhället 

Filip Rahim Hansson med skulpturer i projektet Mitt Lorensborg är vårt. Boende fick komma och bygga en modell av området Lorensborg så som de tänker att det skulle kunna vara, och samtidigt komma i kontakt med föreningar och ideella initiativ.  Foto: Laimonis Brakss 

 

Vad skulle Filip Rahim Hansson själv skriva på ett plakat idag? 

– Oj…vilken svår fråga! Det är väl typ nej till Nato, våga vägra mer vapen, stoppa upprustningen. Att våga stå på sig. Det hjälper inte med mer vapenhot mot Putin, det gör honom inte lugnare tror jag. 

Ett av många projekt för ökat valdeltagande 

Projektet Skapa din röst är ett av många initiativ för ett ökat engagemang och valdeltagande runt om i landet där ABF är en aktör 

I samarbete med ABF Malmöska föreningen Wadajirsatsa på att få ensamstående kvinnor att rösta, och projektet Small talks med filmkollektivet RåFilm syftar till att få igång samtal om politik och aktivism inför valet genom olika konstformer i det offentliga rummet.