Hoppa till huvudinnehåll

Språk- och samhällsintroduktion från dag ett

Publicerad

Nyligen besökte utbildningsminister Anna Ekström (S) den språkintroduktion som ABF Göteborg i Hjällbo bedriver för nyanlända flyktingar från kriget i Ukraina. Det blev ett gripande möte med de nyanlända som främst bestod av kvinnor och barn.

Anna Ekström (S) besöker ABF i Hjällbo. Fotograf: Lars Wiberg

Anna Ekström reser runt i landet för att besöka verksamheter för nyanlända.
Syftet är att besöka verksamheter för svenska och samhällsorientering för nyanlända från kriget i Ukraina. Verksamheten genomförs för att de nyanlända snabbt ska kunna komma in i det svenska samhället. Förhoppningen är att nyanlända från Ukraina snart ska kunna återvända, men om det inte blir så, ska Sverige i samklang med EU:s massflyktingsdirektiv erbjuda boende, undervisning och en snabb väg till integration och etablering på den svenska arbetsmarknaden.

– Faktum är att den här kursen också fanns under 2015 och den är framtagen för just den allra första tiden när nyanlända kommer hit till Sverige, säger Anna Ekström till Sveriges Radio strax före att hon ska tala med kvinnorna och barnen som väntar spänt i studielokalen intill. Anna Ekström fortsätter:

– Man har ju rätt att jobba när man kommer hit som ukrainsk flykting och vi har just ordnat så att det är glasklart att om man kommer hit från Ukraina kan man börja läsa svenska från dag ett, och det ger en bra grund för att komma in i Sverige och komma ut i arbetslivet.

Stämningen är uppsluppen på ABFs lokaler i Hjällbo när Anna Ekström talar till de kvinnor och barn som trots krigets enorma utmaningar och motgångar nu hamnat i Sverige och Göteborg.

– Vi är solidariska med Ukraina, säger Ann Ekström och fortsätter:

– Jag och de andra ministrarna har på oss pins med den svenska och den ukrainska flaggan. Och i torsdags var jag i Sveriges riksdag och lyssnade på president Zelenskyj när han talade om att Sverige och Ukraina har flaggor med samma färger.

En av lärarna översätter till de ukrainska kvinnorna som är märkbart rörda av situationen när Anna Ekström fortsätter:

– När ni nu kommit hit så är det första viktiga att det finns någonstans att bo, och det andra är att vi har beslutat att öppna upp sådana här korta, snabba språkintroduktionskurser där man får lära sig mer om Sverige och det svenska språket.
– Välkomna hit till Sverige, jag hoppas att ni snart får återvända till ert land. Er president Zelenskij sa att han hoppades det, och det hoppas jag också.

Stämningen i lokalen brister nu lite grann, kvinnorna gråter. En kvinna från Ukraina säger att hon är så "lättad över att Sverige visat lite anständighet mitt i allt det mörka". Både utbildningsministern och de närvarande sträckte sig efter de servetter som delades ut.
Utbildningsministern blir kvar en god stund, ett för alla rörande möte fullt med omfamningar, skratt och tårar av lättnad.