Hoppa till huvudinnehåll

Advokatens resa från Aleppo till Arboga

Publicerad

Hon är jurist, författare och ABFare. För fem år sedan kom Hala Tepsi från ett krigshärjat Aleppo till den gamla industristaden Västerås. Idag jobbar hon som verksamhetsutvecklare inom asyl- och integrationsfrågor i Västmanland.

Allting började med ABFs program för nyanlända, ABF Lots.

– Min lots hjälpte mig att få praktik på Röda Korset och förskolan. Sedan gjorde jag yrkespraktik inom Västerås stad och Örebro kommun. När jag hade slutat i sfi började jag söka jobb och blev värvad av ABF. Mitt första jobb var som cirkelledare i Fagersta och Norberg, sedan i Hallstahammar.

Två månader senare fick hon jobbet som verksamhetsutvecklare och samhällsvägledare på ABF Västerås. Fram till årsskiftet har hon haft sin bas i ABFs lokaler på Stora gatan 44 B.

– Där arrangerar vi språkkafé alla tisdagar för nyanlända och nybörjare för att träna svenska med givna teman, till exempel bostäder, kvinnohälsa och kultur i Sverige. Vi samarbetar också med bland annat Almi som informerar om hur man kan hitta möjligheter och få lån för att starta eget. Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi startat ett projekt om stöd och matchning och jobbskills.

Västerås är den femte största verksamheten i Sverige inom ABF, med ett rikt utbud av utbildningar och aktiviteter som Hala Tepsi berättar om med stolthet.

– Det senaste är läxhjälp dit många nyanlända kommer och får hjälp av frivilliga svenskar inom ABF och Röda korset.

Under 2017 arrangerade ABF Västerås över 300 studiecirklar, den största är Svenska från dag ett där man lär sig ”vardagssvenska”.

Det övergripande målet med alla studiecirklar är att nyanlända ska komma in i det svenska samhället. Studiecirklarna ges på arabiska, kurdiska, tigrinja, persiska, dari, somaliska och engelska.

– Det är viktigt att alla får korrekt information om hur familjelivet ser ut här, om kvinnors rättigheter i Sverige och om barnkonventionen.

Cirklarna om hälsa för kvinnor och datakurser samlar många deltagare liksom cirklar i hantverk, som sömnad. En oväntat populär aktivitet är att lära sig cykla. Bland deltagarna finns många ungdomar och kvinnor.

– Vi börjar med teori i två, tre veckor så de får lära sig trafikregler och sedan cyklar vi. Uppehåll gör vi bara de vintermånader som det är snö, säger Hala Tepsi och skrattar.

Hala Tepsi är en välkänd profil i Västerås. När vi tar en promenad på stan kommer många fram och hälsar. Alla tycks känna advokaten från Aleppo. En förklaring till hennes stora sociala kontaktnät är närvaron på sociala medier.

– Jag har en sida på Facebook där jag berättar om aktiviteter inom ABF Västmanland och talar om att alla är välkomna.

På Whatsapp skriver hon också om annat som kan vara intressant för nyanlända, till exempel rekryteringsmässorna i Fagersta och Norberg där man kan söka jobb eller sommarjobb.

– Jag försöker också pusha på så att människor inte blir passiviserade. Hjärnan fungerar sämre när man sitter hemma och inte kommer ut och träffar folk och deltar i det sociala livet.

I Syrien arbetade Hala Tepsi som advokat med inriktning på familjerätt. Nu funderar hon på att återuppta karriären som jurist i Sverige.

– Men det krävs hög nivå i svenska språket.

Hala Tepsis man fick sin svenska läkarlegitimation för tre år sedan och arbetar som specialistläkare i gynekologi och obstetrik i Stockholm. En dotter pluggar biomedicin, en annan ekonomi och sonen går fortfarande i grundskolan.

– Att vi hamnade här var ju inte planerat, vi kom på grund av kriget, men nu trivs vi väldigt bra i Västerås.

Hennes fem syskon är spridda i världen och föräldrarna bor just nu hos en bror i USA.

– Vi saknar varandra, i Aleppo träffades vi varje dag, men i år kunde vi fira jul tillsammans i Valby kyrka!


HALA TEPSI

BAKGRUND: Advokat med inriktning på familjerätt. Har skrivit en bok om våld mot kvinnor som getts ut på arabiska.
JOBB: Verksamhetsutvecklare och samhällsvägledare inom ABF Västmanland.
FAMILJ: Maken är specialistläkare i gynekologi och obstetrik med svensk legitimation. Två döttrar och en son. Fem syskon spridda över världen, föräldrar hos en bror i USA.