Hoppa till huvudinnehåll

Unga sommarpratare breddar bilden av Sverige

För att lyfta fler röster och perspektiv har ABF och StreetGäris lanserat podden TALET där unga från glesbygd, landsbygd och förort sommarpratar. Med hjälp av förberedande studiecirklar tog fem talare mikrofonen sommaren 2020 och berättade personliga berättelser om sina liv.

"Det är inte bara eliten ska göra sin röst hörd"

Podden TALET är ett initiativ inom ramen för ABFs satsning “Gör din röst hörd”, som handlar om att människor i förort, gles- och landsbygd ska kunna få möjlighet att uttrycka sig med folkbildningens pedagogiska metoder som grund. ABF arbetar kontinuerligt med att synliggöra röster från de som står längst bort från makt och inflytande, som har mycket att säga men aldrig får chansen att höras eller synas.

– Det är inte bara eliten ska göra sin röst hörd, utan vi behöver en mångfald röster från Sveriges alla hörn" säger Zaynab Ouahabi, nationell samordnare för Gör din röst hörd på ABF.

"Ingen lämnas oberörd av berättelserna"

Under fem fredagar i juli och augusti 2020 kunde lyssnarna höra berättelser om talarnas drömmar, utmaningar, identitet och psykiska hälsa följt av ett eftersnack. Vi får bland annat möta en 26-årig fyrabarnsmamma från Trollhättan, en ung bokmal från Järfälla och en transperson som berättar om att vara icke-binär i en binär värld i en liten by utanför Kiruna.

– För StreetGäris har det alltid varit viktigt att ge utrymme till olika röster, berättelser och erfarenheter. Årets talare är riktiga stjärnor och jag tror inte att någon lämnas oberörd av berättelserna. säger Mona Nechma, styrelseledamot och kommunikationsansvarig för StreetGäris.

Möjlighet för fler att ta mikrofonen

Alla har en historia att berätta. Förhoppningen är att sommarens talare inspirerar fler att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter. De som medverkat hittills har berättat om kraften i att sätta ord på sina berättelser och styrkan i att våga dela med sig till andra.

– Under de senare tonåren använde jag mitt skrivande som ett sätt att ta tillbaka min mikrofon, jag ryckte tillbaka den för att berätta om livet från min synvinkel, berättar tidigare Jönköpingsstudenten Fatema Abdulkadir som är en av sommarpratarna.

Ladda ner studiehandledning för TALET 2020 i ABFs webbutik.

Läs om 2021 års säsong av TALET där åtta talare berättar om sin kamp.

 

Kontakt

Om du vill starta en studiecirkel eller veta mer om TALET, kontakta Zaynab Ouahabi, ABF, på e-post: Zaynab.ouahabi@abf.se eller telefon: 0761369603, eller Mona Nechma, StreetGäris, e-post: streetgaris@gmail.com.

Länkar till press 2020

Folket talar i ny podd - Arbetaren

Hannes berättar om kärleken och hatet - Sveriges Radio

Warda: Sheekadayda ayaan rabaa inaan bulshada la wadaago - Radio Sweden Somali

Fler röster ska få  komma till tals i nationell sommarpratspodd - Sveriges Radio