Cirkelns upplägg
1oktober – Kooperativ historia och ideologi
Gordon Hahn och Leif Tyrén
Från pionjärer i 1800-talets England via det kvinnliga matkooperativet Svenska Hem till Mondragonkooperativen i Spanien och den svenska nykooperationen. Men varför har FN utsett 2025 till kooperationens år?
15 oktober – Att starta kooperativ - hur gör man?
Anna Tyrén
Vad finns det för olika typer av kooperativ, vilka verksamheter bedrivs kooperativt och vad är viktigt att tänka på om man vill starta ett kooperativ?
29 oktober – Sociala företag, social innovation och social ekonomi
Roger Filipson och Anna Tyrén
I kontexten av nya innovativa metoder, tjänster, samarbeten etc. i syfte att möta samhällsutmaningar, förbättra människors livskvalitet och skapa en hållbar framtid nämns allt oftare sociala företag, sociala innovationer och den sociala ekonomin. Men vad betyder det och vilken betydelse kan de ha i såväl globalt som lokalt perspektiv
12 november – Två innovativa exemplifieringar, energigemenskaper och personalövertagande
Anders Björbole och Leif Tyrén
Kan man organisera sig demokratiskt och tillsammans konsumera, producera, lagra och dela energi i byn, i bostadsrättsföreningen eller i villaområdet? Framtidskraft är det digitala kartverktyget för er som vill visionera och planera lokala energigemenskaper. Cirka 35 % av svenska småföretag utanför storstadsregionerna har ägare som redan passerat pensionsåldern. Vad händer när barn eller släktingar inte vill eller kan ta över företaget och heller ingen annan entreprenör vill driva det vidare i lokalsamhället? Kan vi göra det själva?
26 november – Arbetsintegrerande sociala företag och idéburen sektor
Ulrica Persson och Anna Tyrén
Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) är verksamheter som skapar arbetstillfällen för personer som står långt från arbetsmarknaden. Genom sitt fokus på social och ekonomisk inkludering bidrar ASF till ett mer hållbart och jämlikt samhälle. Idéburna sektorn spelar en viktig roll som komplement till offentlig och privat sektor och är en kraft för demokrati, inkludering och hållbar samhällsutveckling.
Målgrupp och förkunskap
En cirkel för alla som vill lära mer om kooperation, sociala företag och social ekonomi. Inga förkunskaper krävs.
Material
Material ingår.
Kontakt ABF
Vid frågor kontakta erika.bergkvist@abf.se
Viktigt!
Läs innan anmälan: Bra att veta om din ångerrätt, betalning, försäkringar och rabatter!
Hör gärna av dig till oss och berätta om det finns något vi kan göra för att underlätta ditt besök och ditt deltagande hos oss.
Följ gärna ABF på sociala medier där vi delar kommande kurser och arrangemang:
ABF Värmlands Facebook
ABF Värmlands Instagram