Hoppa till huvudinnehåll

Verksamhet med nyanlända

ABF arbetar för att ge människor som flytt till Sverige aktivt stöd och verktyg att etablera sig i det svenska samhället.

Många flyktingar i Sverige får idag vänta i månader och ibland upp till ett år för ett beslut om uppehållstillstånd. I väntan på asyl eller vidare boende arbetar vi för att ge människor som flytt till Sverige aktivt stöd och verktyg att etablera sig. Vår uppfattning är att alla som kommer till Sverige ska ges en snabb och bra väg in i samhället.

Sedan hösten 2015 får studieförbunden särskilda anslag av regeringen som går till att anordna aktiviteter för asylsökande redan under asyltiden. Det gäller insatser för att stärka kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället men också att främja deltagande i samhällslivet.

Redan innan detta särskilda statsbidrag infördes har ABF byggt upp verksamhet med studiecirklar för asylsökande. En stor del i arbetet handlar inte bara om att lära sig svenska, utan också om att få en introduktion till hur det svenska samhället fungerar. Bland annat håller ABF i språkcaféer där deltagarna får umgås och öva svenska med lokalbor.

Exempel

Exchange for empowerment

Perfect match

Validering