Hoppa till huvudinnehåll

5 bästa citaten om folkbildning

Greta Thunbergs största hopp för klimatet, en hyllning från New York Times och ett viktigt verktyg för kvinnors rösträtt enligt forskare. Vi har listat de fem bästa citaten om folkbildning det senaste året.

Kollage av tre bilder. Greta Thunberg sitter med fläta och grå t-shirt sig, Fösta sidan på tidningen New York Times och ett gammalt foto där två kvinnor står bakom en stor skylt där det står

1. Greta Thunbergs största hopp för klimatet 

"Om Parisavtalet ska hålla måste vi kunna belysa såväl dåtid, nutid som framtid ur ett globalt rättviseperspektiv. Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning."  

Det skrev Greta Thunberg när hon var gästande chefredaktör för Dagens Nyheter. Vi håller med! De rikaste 10 procenten i världen står för 50 procent av de globala utsläppen, medan den hälft av världens befolkning som har lägst inkomst står för mindre än 10 procent. Klimatet är en klassfråga. Klimatomställningen kan därför inte begränsas till individuell konsumtionsmoral. Det är en kollektiv angelägenhet som vi endast kan lösa tillsammans genom demokratiska beslut. Och de rätta besluten får vi genom organisering och folkbildning! Go Greta!  

2. En hyllning från New York Times 

”Bildning, till skillnad från utbildning, är en utvecklingsprocess som inte bara är intellektuell utan i högsta grad även själslig. Det livslånga lärandet är en självklar del av samhällsbygget och har lett till de skandinaviska ländernas stora framgångar när det gäller jämlikhet, välmående och produktivitet.”  

Formuleringar från något av studieförbunden? Nej, utan en text från New York Times kolumnist David Brooks. Han menar att folkbildningen och dess kunskapssyn byggt Skandinavien starkt eftersom det rustat medborgarna för att leva och frodas i en alltmer komplex och pluralistisk värld.  

3. Forskare: ett viktigt verktyg för kvinnlig rösträtt 

"Män sa att kvinnor är okunniga och ointresserade. De sa också att kvinnorna själva inte vill ha rösträtt eller om de får det så kommer de bara rösta som sina män. Så folkbildning var ett sätt att visa på motsatsen, att vi kan det här."  

Josefin Rönnbäck, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, forskar om genus, demokrati och medborgarskap, med särskilt fokus på kvinnors rösträtt. I en intervju med tidningen Smålänningen (9/3 2021) berättar hon om folkbildningens roll för kvinnlig rösträtt i Sverige. Kvinnor samlade in namnlistor, arrangerade möten, höll föredrag och kurser. Genom folkbildning ville de slå hål på myten om att kvinnor inte kunde förstå sig på något så avancerat som politik.  

4. Det största hotet för en diktator 

"Folkbildning, där man lär sig att tänka själv, är det störta hotet för en diktator." 

Det sa ABFaren Lina Jäderborg till tidningen Ljusnan (3/9 2020) efter att ha kommit hem från Europas sista diktatur Belarus. Under många år har svenska ABF hjälpt till att bygga upp sin systerorganisation i landet. Lina har arbetat med demokratiska krafter i Belarus i drygt tio år och har bland annat blivit utmålad som terrorist av landets säkerhetspolis KGB.  

5. Sociologidoktor: ett botemedel mot faktaresistens 

"Vuxna behöver få ökad kunskap om källkritik och desinformation. Så kan hotet vi ser i dag mot demokratin minska. Men för att lyckas med det behövs draghjälp från folkbildningen."  

I en intervju i tidningen Folkhögskolan lyfter sociologidoktorn och demokratiutredaren Daniel Lindvall folkbildningens roll i kampen mot faktaresistens. Han menar att folkbildningen kan motverka desinformation i samhället genom att erbjuda kurser som handlar om källkritik. Men också genom att stimulera till samtal om aktuella vetenskapliga frågor, exempelvis klimatförändringarna.  

Länkar