Hoppa till huvudinnehåll

Balalajkaorkester i smartphoneformat

Medlemmarna i Gotlands balalajkaorkester brinner för sina trekantiga instrument. I 25 år har de träffats varje söndag. När pandemin satte stopp för träffarna flyttade orkestern in på nätet.

Foto: Gotlands balalajkaorkester.

En balalajka är ett ryskt instrument med trekantig kropp och tre strängar. På Gotland finns det ett stort gäng som förälskat sig i detta instrument. De har träffats varje söndag i 25 år, med undantag för jul och andra helgdagar.

När pandemin satte stopp för träffarna testade de att spela tillsammans på nätet. Det hela filmades och lades ut på sociala medier. Filmen spred sig snabbt och uppmärksammades bland annat i SVT:s program Landet runt.

– Vår digitala spelning var ett uttryck för känslan av att vi inte bara kan lägga av. Vi måste fortsätta leva och att hålla på med musik är en del av vårt liv, säger Owe Ronström, dirigent för Gotlands balalajkaorkester.

Gotlands balalajkaorkester drivs som en studiecirkel via ABF Gotland. Mer än 200 personer har hunnit spela i orkestern genom åren, just nu är det cirka 30 personer som är aktiva. Den yngsta medlemmen är 13 år och den äldsta är över 80 år.

För tillfället skickar Owe Ronström ut små filmer med instruktioner så att de övriga medlemmarna kan öva hemma på egen hand. Trots all uppmärksamhet efter den digitala spelningen så finns det dock inget som slår de vanliga söndagsträffarna.

– Om det är något jag bär med mig från 2020 så är det insikten om att det vi gjorde varje söndag var och är något betydelsefullt. Att vi träffas varje vecka och gör något litet som i sin helhet blir något mycket större. Det är så lätt att ta det för givet när man gör det på rutin, säger Owe Ronström.