Hoppa till huvudinnehåll

De flyttade dansen till barnens vardagsrum

Från danslokalen i Södertälje till barnens egna vardagsrum. När pandemin var ett faktum blev dansstudion JAM delvis digital. Via länk kunde de barn som inte kunde vara med fysiskt följa lektionerna ändå.

Syntolkning: tio stycken barn och ungdomar står med pondus på en scen. Personen längst fram står stolt och rakryggad iklädd en ballerinaklänning. Foto: Jaana Rundberg

– Vid första vågen valde vi att ha mycket online och vi jobbade med Facebookgrupper (som var godkända av föräldrar och låsta för utomstående) där barnen kunde följa lektionen om de var tvungna att vara hemma på grund av sjukdom, så slapp de missa något, säger Jaana Rundberg, verksamhetsansvarig för JAM dansstudio på ABF Södertälje-Nykvarn.

JAM dansstudio ligger i Södertälje utanför Stockholm och drivs i ABF Södertälje-Nykvarns regi. Här kan man lära sig alltifrån balett till streetdance, både som nybörjare och på avancerad nivå.

Varje termin har man cirka 600 deltagare fördelat på cirka 20 aktiva ledare. Barnverksamheten är stor och undervisningen sker dels i den egna lokalen men också ute i de kommunala skolorna i närområdet genom att integrera verksamheten i idrottslektionerna.

– Vi får se hur det går under den andra vågen. Fram till nu har vi ändå klarat oss rätt bra eftersom restriktionerna inte varit så hårda när det kommer till aktiviteter med barn. Vad gäller studion så har vi coronasäkrat lokalerna med alla medel som finns. Vi har kämpat på under året för att hålla verksamheten igång, vi gör det för barnens skull, avslutar Jaana Rundberg.