Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsgården blev visirfabrik

På sin lokala fritidsgård tillverkade ungdomar från Alby Leaders tusentals oumbärliga visir. Tillsammans lärde de sig tekniken och kunde leverera visir till tacksam personal på äldreboenden i Botkyrka, Tumba, Fittja och Flemingsberg i Stockholm.

Tre unga personer tillverkar visir i en lokal
VISIRVERKSTAD. Vendela, Yasmin och Rima förbereder tillverkningen av visir till vård- och omsorgspersonalen

Engagerade ungdomar

När leveranserna av skyddsutrustning uteblev i början av coronapandemin innebar det en ökad risk för smittspridning bland de mest utsatta i samhället. För att snabbt göra något åt problemet omvandlades Alby fritidsgård - som drivs av ABF Botkyrka-Salem - till visirfabrik under påsklovet.

Det började med ett upprop på ABF Botkyrka-Salems Facebooksida om att swisha ett bidrag till materialkostnader för visirtillverkning. Efter att ha fått in 60 000 kronor på bara några dagar, satte produktionen igång i den temporära visirfabriken i Alby fritidsgård. Det tog tio engagerade ungdomar från Alby Leaders en dag att tillverka över 300 visir.

– De här ungdomarna gör sitt allt för att bidra till samhället. Man har givetvis behövt göra några försök innan det blev rätt, men därefter har tillverkningen fungerat jättebra, berättar Hani Albitar, verksamhetsutvecklare på ABF Botkyrka-Salem.

Donationen var oumbärlig

Den första leveransen till äldreboendet Skutan i Flemingsberg kom mycket lägligt. Deras senaste beställning av engångsvisir och handsprit uteblev och utan skyddsmaterial kunde de inte garantera säker vård.

– Vi hade inte klarat oss utan spontana donationer som denna. Det är tack vare bra utrustning som vi kan hålla smittspridningen i schack, berättar Daniel Ekman, verksamhetschef på äldreboendet Skutan.

Tusentals visir till sex äldreboende

Flera äldreboenden hörde av sig och efterfrågade visir. Mohammed Ryback, verksamhetsutvecklare på ABF Botkyrka-Salem, fick jaga resårband i flera olika butiker.

– Med de pengar vi fått in kan vi göra flera olika saker med Alby Leaders. På Huddinge sjukhus intensivvårdsavdelning behöver de exempelvis handsprit, berättar Mohammed Ryback.

I maj hälsade inrikesministern Mikael Damberg på Alby Leaders verksamhet. Efter en rundtur bland visirfabrikens alla stationer och instruktioner av ungdomarna fick han prova på processen. Han hyllade ungdomarna för deras initiativ som resulterat i 3 000 visir till sex äldreboende innan vårterminens slut. 

Se filmen om visirfabriken