Hoppa till huvudinnehåll

Konst- och teatercirklar har fått större bredd

Vad blir det för studiecirklar om man målar ensam hemma och tittar på teater på skärm? Eva Nykvist på ABF i Göteborg är full av beundran för cirkelledarnas omställningsarbete under året.

Bakhuvudet av en man som tittar på sina två skärmar med en målning av solrosor.Lars Lejring är en av cirkeledarna som tidigt ställde om till att hålla i digitala studiecirklar. Foto: Annika Rydberg.

Vi ställde tre frågor till Eva Nykvist, verksamhetssamordnare ABF Göteborg, om året som gått.

Vilken utmaning verkade störst innan du ställde om?

– Jag tänkte för mig själv konst på distans aldrig skulle funka, hur ska man få plats med det hemma? Men våra konstcirklar har precis som teaterspaning funkat över förväntan.  

Vilken del av omställningen är du mest stolt över?

– Då måste jag säga att jag är stolt över alla fyra cirkelledare som gjorde detta i höstas. Men kanske mest över ledaren för teaterspaningen. Han ställde om direkt och ringde till mig i våras och sa ”vi fortsätter!”. Nu kollar de på föreställningar SVT Play och YouTube och tycker det funkar jättebra, de kan se saker från Dramaten till exempel som de inte gjorde förut.  

Vad betyder Vi ställer om tillsammans för dig?

– Det betyder att vi har möjlighet att fortsätta ha cirklar även om deltagarna inte träffas fysiskt. Det är både en utmaning och en möjlighet. Vi har redan börjat få deltagare som inte bor i Göteborg. Två i vår engelskacirkel på distans bor i Stockholm och flera deltagare som gått förut, men flyttat, har nu kunnat fortsätta att vara med.