Hoppa till huvudinnehåll

Kören som stärker immunförsvaret

Forskning har visat att körsång frigör belönande dopaminer och stärker immunförsvaret. Samtidigt ökar smittorisken för covid-19 när man sjunger tillsammans. När körer inte längre kunde träffas på ett smittsäkert sätt testade Blended Voices att sjunga online.

Foto: Blended Voices.

Inspiration från Kungen 

Varje morgon vaknar Meta Fagerström i Sköllersta utanför Hallsberg och tänker på Kungen. I sitt första tal till nationen efter pandemins utbrott frågade han ”Vem vill du vara efter pandemin?” 

– Det spelar ingen roll hur länge den håller på, jag vill vara den som hjälpte andra. Kören Blended Voices är ett vattenhål för att orka med vardagen för våra medlemmar så ställde jag mig frågan: Vad kan jag göra för att de ska ta sig igenom den här pandemin, berättar körledaren Meta Fagerström.

Corona kan inte stoppa sången

Med flera medlemmar i riskgrupp förvandlades Blended Voices till Pyjamaskören under 2020. Nu behövde de inte gå utanför sovrummet för att delta. Med ett par digitala verktyg och en grundlig introduktion kan de fortsätta att träffas varje vecka. 

– Några medlemmar har fallit bort under pandemin, men vi fick med oss de äldre som vi inte trodde vi skulle få med oss, berättar Meta Fagerström. 

För Blended Voices spelar det ingen roll om man sjunger som Pavarotti utan det handlar om glädjen tillsammans. Filosofin är att när många sjunger tillsammans så behöver det inte vara perfekt, utan avstickande toner kan bli en kul effekt.

Har pandemin tillfört något till kören, Meta?

– Vi har blivit bättre! Vi har övat mer enskilt hemma, och vi har blivit modigare. Digitalt kan man inte gömma sig bakom varandra på samma sätt.  

– Vi har börjat spela in videofilmer till våra låtar, det gjorde vi inte innan pandemin. 

– Vi kommer även sälja biljetter till livesändningen nästa show vi gör tillsammans inför publik. Det fanns inte i vår värld förra året att nå ut till en sådan mycket bredare publik.

Metas tre tips för att ställa om en kör

  1. Med appen Chorus class kan man enkelt öva hemma. Den är ett verktyg för att nå ut som körledare och är gratis, men cirkelledaren kan köpa till konton för cirka 50 kr i månaden. 
  2. Börja med en snabbkurs i mötesverktyget, så att alla är bekväma med Zoom eller Teams. 
  3. Våga släppa loss! Man får inte bry sig så mycket och man måste uppmuntra deltagarna att våga spela in sig själva på telefonen. Visa att det är ok att göra fel ibland. 

Hör av dig till Blended Voices om du vill vara med och sjunga i deras digitala kör! På deras Youtube-kanal kan du bland annat se deras allra första inspelning från sovrummen och deras komiska julsaga. SVT har även gjort ett reportage om kören.