Hoppa till huvudinnehåll

Stickning som fredsaktivism

Ett gäng pensionärer använder stickningen i sin aktivism för fred. Alltifrån svenska riksdagsledamöter till Donald Trump har fått den stickade fredsduvan. Studiecirkeln, som leds av en 76-åring, har nu flyttat in på nätet.

Sticka för fred - en grupp kvinnor utanför kulturhuset
En gruppbild av deltagarna i Sticka för fred utanför kulturhuset

Vi har intervjuat Anna Johansson, verksamhetsansvarig i Osby och Östra Göinge, om stickcirkeln som blev stickaktivister. Hon berättar deras historia som började 2013 när ett gäng nypensionerade kvinnor började sticka tillsammans.

Verksamheten tog fart 2015 då stickcirkeln tog med sig nål och tråd till flyktingboenden. Detta blev mycket populärt och viktigt för flyktingarna eftersom stickning fick en större betydelse i arbetet med samhörighet. 

I början av 2020 var stickcirkeln och tittade på Knitting Peace av Cirkus Cirkör. Det var då de fick inspiration att starta ”Sticka för fred”. De frågade Cirkus Cirkör om de fick samarbeta med dem och startade ”sticka duvan”, ett arbete som fortsätter även i år. Sticka duvan är ett enkelt mönster till en duva som även den som inte kan grunderna i stickning ska kunna göra. Mönstret är fritt och finns på deras webbsida. Duvan har skickats till bland annat Donald Trump med budskapet att samarbeta. Hur den mottogs vet de dock inte. 

Sticka för fred har även varit i Riksdagen och lämnat över duvor till riksdagsledamöter och partiledare, för att sprida budskapet ”vi måste samarbeta”. Med duvan bifogas alltid ett brev på svenska eller engelska. 

Under pandemin träffas stickcirkeln digitalt, vilket de har lärt sig under året. En viktig erfarenhet är att allt är möjligt. Cirkelledaren är 76 år och har lärt sig digitala möten för att stickandet ska fortgå fram till att de kan starta fysiska träffar igen.