Hoppa till huvudinnehåll

Svensklektion med afrikansk dans i snön

Det är kallt på vintern i Åmotfors. Ändå tar sig ortens nyanlända befolkning an Sirina Schuberts svensklektioner i det snöklädda landskapet. Dessutom lär de ut ett och annat danssteg på vägen.

Kvinna med två män i bakgruunden i snölandsakap ler mot kameran.
Sirina Schubert och deltagarna i svenskapromenader i Åmotfors går ut oavsett väder. I bild från vänster: Sirina Schubert, Rage Loph Ayeyo Deynabo from Kenya och en till deltagare.

Det är inte ovanligt att Sirina får stå och vänta ett tag på sina promenadkompisar. Hon växte upp i Tyskland och är van vid punktlighet. På vintern blir det kallt, men när alla är samlade för promenad på svenska blir hon snabbt varm. Flera av deltagarna gillar musik och bjuder ofta upp till spontandans på vägen.

- Flera av deltagarna berättar att de älskar att dansa i det varma regnet i sina hemländer. Några har inte slutat att dansa även om regnet i Sverige kan vara jättekallt, berättar cirkelledare Sirina Schubert från Åmotfors.

Som thailändska uppvuxen i Tyskland och själv relativt nyinflyttad i Sverige vet Sirina vad som krävs för att man ska känna sig välkommen och kunna lära sig språket. Hon tycker inte att det behövs så mycket för att integrera människor. Därför samlar hon varje torsdag SFI-elever och andra Åmotforsbor för promenader på svenska.

Lär av varandra

Egentligen är det lite missvisande att kalla promenaderna svensklektioner. Sirina tycker att hon lär sig minst lika mycket av deltagarnas modersmål. Det byter även recept med varandra och dagdrömmer om att träffas och laga mat tillsammans när pandemin är över.

- Mitt mål är samla ihop alla recept och översätta dem till svenska, rita bilder och skapa en receptbok, säger Sirina Schubert.

Kokboken är bara en av många ambitioner på orten. Flera deltagare är intresserade av handarbete, film, simning och fotboll. Det är inte alla i området som är öppna för andra kulturer, men Sirina tror att så länge man utövar gemensamma intressen tillsammans så kommer förståelsen för varandra att öka. De flesta hon möter berättare dessutom att de känner sig ensamma. Promenaderna är ett steg i att bjuda in både etablerade svenskar och nyanlända i gemenskapen.

Se filmen filmen om svenska promenaderna