Hoppa till huvudinnehåll

Take away-hantverk och återbrukspyssel

I Skellefteå och Värmland har man prövat att flytta hantverksverksamhet till digitala rum. Deltagarna har hämtat portionsförpackade materialpåsar och använt vardagsföremål till återbrukspyssel.

Syntolkning: bild på en hand som håller i en vit kasse och en andningsmask. Foto: Anna Shvets. 

ABF Skellefteå: Hantverk på distans, tillsammans

Att tänka om och tänka nytt var högst upp på ABF Skellefteås agenda när pandemin satte det mesta på paus. En av idéerna de sjösatte efter sitt första spånmöte var Hantverk i påse.

 Vi har sedan tidigare erbjudit något som vi kallar för Kreativt inslag, där en ledare erhåller hantverksmateriel samt en enklare genomgång om materialet och tekniker. Deltagarna får då prova på och inspireras att fortsätta i studiecirkelform, berättar verksamhetutvecklaren Fanny Lundmark.

Nu samlade ledaren istället material för ett hantverk i en påse för upphämtning och skickade ut en länk till en video med demonstration och instruktioner. För att behålla en gemensam upplevelse tittade deltagarna samtidigt på Youtube-videon genom funktionen Premiär. Samtidigt var kursledaren uppkopplad för att ha direkt kontakt med deltagarna och svara på eventuella frågor.

 Vi vill tipsa andra avdelningar om detta. Det går utmärkt att applicera på fler verksamheter som till exempel workshops och matlagning, säger Fanny Lundmark.

ABF Värmland: Melittafiler och äggskal blir påskpynt

När smittspridningen ökade ytterligare tänkte ABF Värmland ett steg längre. Om inte cirkeldeltagarna kan ta sig ut för att hämta eller köpa material så får man ta det man har hemma. Inför påsk livesände cirkelledaren instruktioner på Facebook. Material som servetter, melittafilter och äggskal förvandlades till dekorationer för påskriset och till vårpynt.

Återbruk och lättillgängliga vardagsföremål fick en ny plats i hantverksverksamheten. Om inte deltagarna kan komma till verksamheten så får verksamheten komma till dem.