Hoppa till huvudinnehåll

YGAP

YGAP (Youth Globalisation Awareness Programme) är en global utbildning som riktar sig till yngre personer inom arbetarrörelsen och genomförs årligen i Kapstaden, Sydafrika.

Under cirka två veckor skapas utrymme för deltagare från flera olika länder att utbyta erfarenheter, tankar, idéer och kunskap.

Syftet med utbildningen

Syftet med utbildningen är att låta deltagaren få nya eller fördjupade kunskaper inom internationellt arbete. Att skapa möten med andra organisationer som alla jobbar kring samma mål om en bättre värld. Tillsammans under resans gång bygger vi en global kunskapsbank och låter ny idéer utvecklas kring arbetarrörelsens fortsatta arbete både i norr och söder.

Upplägg

Kursen är förlagd på Community House - en plats där många organisationer inom arbetarrörelsen verkar. Under vecka ett varvas seminarier och grupparbeten medan vecka två innehåller ett längre studiebesök samt en efterföljande informationsinsats.

Studiebesöket är en fantastisk möjlighet att få en inblick i hur en kan arbeta för att möta de olika svårigheter som finns i den vardag en lever i.

Att få uppleva en resa som denna skapar ett stort engagemang och tanken med utbildningen är att den nya kunskapen inte ska stanna hos den enskilde deltagaren, utan att på ett eller annat sätt spridas efter avslutad utbildning. Således skapar deltagaren en presentation på plats i Kapstaden, som vi valt att kalla "Postcard from the South".

Vad ger utbildningen?

"Jag tog med mig massor av inspiration, insikter och erfarenheter från fantastiska människor som arbetar för mänskliga rättigheter inom arbetarrörelsen i Sydafrika. Jag upplever att jag vidgade mina perspektiv efter resan, att kunna tänka utifrån ett globalt perspektiv istället för att bara tänka 'i Sverige gör vi så här'."

Rebecka, tidigare deltagare.