Hoppa till huvudinnehåll

Organisering är nyckeln för att stärka demokratin

Publicerad

I en tid av ökande politisk polarisering och hot mot demokratiska värden, har ABFs Förbundsexpedition och dess medlems- och samarbetsorganisationer samlats för att gemensamt arbeta för att stärka demokratin och folkbildningen. Mötet, som ägde rum den 18:e oktober, präglades av en stark anda av hopp och vilja till handling, där deltagarna enades om vikten av att aktivt arbeta för att värna om och främja demokratiska värden och mänskliga rättigheter.

 “Det är på oss det beror”

ABFs biträdande förbundssekreterare, Niklas Skeppar, underströk organisationens roll: "Det är på oss det beror om de som nu har makten ska lyckas – eller inte – med att bygga ett kallare, hårdare och mer korkat Sverige." Han tillade: "De bildningsbehov era medlemmar har ska vi understödja."

Från folkrörelsernas historia

Deltagarna tog inspiration från ABFs historiska utveckling tillsammans med sina MO/SO, där man med stöd från staten har anpassat sig till samhällets förändrade behov. Flera tog tillfället i akt att presentera rättighetskamperna som deras organisationer vunnit genom åren. Under dagen visades en film om folkrörelsernas framväxt, som tjänade som påminnelse om vikten av att bygga sin egen berättelse om det önskade samhället.

Verktyg för att förändra attityder

Klara Ljungberg från stiftelsen Expo höll även i ett pass för deltagarna med fokus på de växande odemokratiska rörelserna i samhället. Ljungberg menade att civilsamhället behöver stärka sin egna berättelse, istället för att ständigt behöva bemöta rasistiska och populistiska idéer med motargument.

Förändring är möjlig

Mötet avslutades med en känsla av optimism och hopp. Deltagarna var överens om att det är möjligt att vända den negativa utvecklingen och bygga ett mer jämlikt och hållbart samhälle.