Hoppa till huvudinnehåll

6 timmars arbetsdag på ABF i Uppsala län

Publicerad

Från och med årsskiftet inför ABF i Uppsala län 6 timmars arbetsdag (30 timmarsveckor) med bibehållen lön för heltidsanställd personal. ABF-avdelningen spår att arbetstidsförkortningen kommer göra stor skillnad för personalens välmående och samtidigt stärka avdelningens folkbildningsarbete och samhällsuppdrag i Uppsala län.

ABF i Uppsala län står inför stora utmaningar. Regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Det är den största nedskärningen på studieförbunden någonsin och ett dråpslag mot det svenska civilsamhället, kulturen och demokratin. Men istället för att vika ner sig ner går ABF i Uppsala län till aktiv handling för att möta utmaningarna. Under hösten har ABF-avdelningen lagt grunderna för en organisationsplan där 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för heltidsanställd personal är en viktig hörnsten.

– Det känns otroligt bra att vi gemensamt kan möta en folkbildningsfientlig regeringspolitik med att reformera vårt arbetssätt, säger Peter Erickson som är ombudsman på ABF i Uppsala. Idén om arbetstidsförkortning med bibehållen lön puttrar inom arbetarrörelsen och flera organisationer har börjat verka för frågan. Det är en utveckling vi välkomnar, står bakom och gärna går i bräschen för.

ABF i Uppsala län har tagit ett stort steg och infört 6 timmars arbetsdag. Nu är avdelningens ambition att fungera som inspiration för andra organisationer inom arbetarrörelsen att börja jobba med frågan.