Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Lappa och laga med sashiko - japanskt broderi

Nyfiken på att lära dig mer om hur du kan lappa och laga med hjälp av sashiko? Då har du chansen på den här kursen.

Sashiko är en närmare tusen år gammal broderiteknik som härstammar från de norra delarna av Japan. Tekniken, vilken är små tråckelstygn, användes till att börja med för att förstärka och laga textilier, en nödvändighet under fattiga omständigheter i ett kallt klimat. 
Nu tusen år senare har det blivit populärt att använda sashiko till snygga så kallade synliga lagningar och dekorationer. Med stygnen kan du ge nytt liv åt kläder och textilier som av olika anledningar blivit liggande. En aspekt som är viktig med tanke på att minska onödig konsumtion av kläder. Vi kommer att gå igenom ett antal olika alternativ på hur lagningar kan göras.

Vill du veta mer om broderitekniken finns ytterligare information på: https://sashiko.se 

Nivå

Inga förkunskaper krävs. Både nybörjare och vana broderare är välkomna!

Material

Kursmaterial ingår inte i kursavgiften. Visst material kan köpas på plats. Mer information kommer med kallelsen.
Ta med dig något/några trasiga plagg (tips gärna jeans; kanske de där extra bekväma som använts så mycket så de gått sönder) och lite tyg som du vill lappa och laga med.

 

Cirkelledare

Elsie Nilsson är utbildad textillärare och har många års erfarenhet av att undervisa både barn och vuxna. Intresset för textil och hantverk har följt Elise genom livet som en röd tråd. Hon har skrivit fyra handarbetsböcker, den senaste "Sashiko, brodera japanskt". Elsie har fördjupat sitt kunnande om sashikobroderiet genom att delta i workshops i Japan.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm , samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/

Sökord: sommar, broderi, sashiko

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
503260
Startdatum
26 maj 2024
Veckodagar
Söndag
Tidpunkt
09:45–15:30
Antal tillfällen
1
Antal lediga platser
Fullsatt
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
1110 kr
Cirkelledare
Elise Nilsson
Anmäl dig som reserv