Hoppa till huvudinnehåll

Cirkelledare och pedagog

Som cirkelledare är du pedagog, inspiratör och sammanhållande kraft i studiecirkeln. Vi utbildar dig i ledarskap, kommunikation och pedagogik.

1. Introduktion

För att bli cirkelledare hos ABF börjar du med att kontakta oss. Vi kommer då hjälpa dig och ge dig introduktionsmaterial och en första inblick i ABF, folkbildningen och cirkelledarrollen. Om du redan fått en introduktion av någon på ABF, kan du istället anmäla dig direkt till cirkelledarutbildning GRUND.

2. Cirkelledarutbildning GRUND

Efter introduktion kan du sätta igång din studiecirkel. Inom ett år ska du gå cirkelledarutbildning GRUND. Utbildningen ger dig kunskap och verktyg som du kommer att ha nytta av i många sammanhang, som demokratiskt lärande, kommunikation och ledarskap. Du får ett kursintyg efter avslutad cirkelledarutbildning.

Rollen som cirkelledare

 • Som cirkelledare behöver du inte ha mer kunskap om ämnet, utan din roll är att hålla ihop studiecirkeln.
 • Ni lär er tillsammans av varandras erfarenheter och kunskaper, samt av det studiematerial ni använder.
 • De flesta cirkelledare är ideellt engagerade.
 • Du som cirkelledare har kontakt med ABF.

Registrera närvaro

 • Cirkelledaren ska registrera deltagarnas närvaro i cirkeln. Fyll i  närvaro på varje studiecirkel och signera när studiecirkelns alla träffar är klara.
 • Du registrerar deltagarnas närvaro på e-tjänsten. Inlogg till e-tjänsten skickas till din mail så snart vi registrerat er studiecirkel. 
 • Närvarolistan är grunden för offentliga bidrag till studieförbunden. Det är därför studieförbunden behöver deltagarnas personnummer och underskrift av ledaren. Personnumret blir avpersonifierat (anonymt) och kopplas ej till deltagaren som person.
 • Du kan max rapportera 480 timmar per år som cirkelledare. 

Vad menas med folkbildning?

Folkbildning är att man lär sig tillsammans med andra på ett demokratiskt sätt. Ni bestämmer vad ni vill lära er, och hur ni vill lära er det. Detta får du lära dig mer om i cirkelledarutbildningen. 

Olika sätt att göra folkbildande aktiviteter:

 1. Studiecirkel (består av flera träffar)
 2. Utbildning eller workshop (kallas "annan folkbildningsverksamhet") 
 3. Föreläsning/arrangemang inför publik (kallas "kulturprogram")