Till sidans huvudinnehåll

Svensk husmanskost

Här får man lära sig att laga svensk husmanskost. Man lagar maten, äter och diskar efter sig.

Ordet husmanskost kommer från husman, ägare till ett litet hus utan tillhörande jord. Begreppet var ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel och billig mat som åts på landet, och härrör från att man skiljde på priser till herrskap och tjänstefolk vid gästgivargårdarna. Numera betecknar svensk husmanskost vanligen traditionell svensk mat som har lågt inköpspris, med stort mättnadsvärde, eller med andra ord klassisk vardagsmat.
(källa Nationalencyklopedin)

Maträtterna är ofta uppbyggda kring kött, fisk, lök och potatis. Lingonsylt, rödbetor och fläsk är vanliga tillbehör. På senare år har även pasta och ris blivit populära inslag i de svenska köken.

Man betalar för maten man äter till ledaren vid varje sammankomst. Gruppen kommer gemensamt fram till vilka rätter som skall tillagas vid de olika sammankomsterna. Man utgår t.ex. från lämpliga råvaror som finns tillgängliga för säsongen.

 

Anmäl dig redan idag! Vi kommer att informera dig om exakt startdatum, tid och plats när kursen är full.
Anmäl dig även om gruppen är fullsatt så kan vi starta två grupper!

Upplägg

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur kan förekomma. Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Viktigt att ange rätta uppgifter såsom mejladress och telefon nummer vid anmälan
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

0243 669 40 ABF Borlänge-Nedansiljan

Liknande kurser

Mellanöstern kök (arabiska matlagning)

  • Plats: Andersbergsringen 2
    Anderbergsringen 2 Halmstad

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: 250:-

Workshop: Lär dig göra karelska piroger!

  • Plats: ABF Mosaiken
    Porslinsgatan 3 - 5 Malmö

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: Gratis

Smörgårtårta

  • Plats: Estethuset på Sjöviksvägen
    Sjöviksvägen 2 Trelleborg

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: 675:-

Se fler kurser