Till sidans huvudinnehåll

Somalisk matlagning

Ta chansen att göra din värld större. Hos ABF har du möjlighet att påverka både studietakt och innehåll i studiecirkeln.

Somalias matkultur är influerad av dess tidigare historia med ett rikligt handelsutbyte med bl a Etiopien , mellanöstern , Turkiet, Indien och Italien . Matkulturen inom landet varierar. I de norra delarna av landet har maten arabiska influenser. I Somalia äts kött i de flesta måltider - kamel, get- och får och lammkött. Ris och majs är också centralt. Maten kryddas för att få starka och mustiga smaker. Vanliga kryddor som används är chili, kardemumma, saffran, kummin, vitlök och peppar. Mängden grönsaker som används varierar - tillgången är beroende av möjligheten att odla - det småskaliga odlandet har generellt ogynnsamma förutsättningar. Vanliga grönsaker är okra, sötpotatis, molokhia lök och aubergine. Fisk äts främst i Mogadishu och vanligtvis inte på landsbygden. Inte heller kyckling äts i en större utsträckning. Baljväxter däremot ingår på vardaglig basis. Generellt sett äts lagade måltider till både frukost lunch och middag. Däremellan äts frukt snacks och smårätter. Innan sängdags dricks ofta ett glas mjölk kryddat med kardemumma. 

Så kom och lär med oss hur man lagar somlisk matlagning

Upplägg

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur kan förekomma. Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Viktigt att ange rätta uppgifter såsom mejladress och telefon nummer vid anmälan
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

0243 669 40 ABF Borlänge-Nedansiljan

Liknande kurser

Mellanöstern kök (arabiska matlagning)

  • Plats: Andersbergsringen 2
    Anderbergsringen 2 Halmstad

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: 250:-

Workshop: Lär dig göra karelska piroger!

  • Plats: ABF Mosaiken
    Porslinsgatan 3 - 5 Malmö

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: Gratis

Smörgårtårta

  • Plats: Estethuset på Sjöviksvägen
    Sjöviksvägen 2 Trelleborg

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: 675:-

Se fler kurser