Hoppa till huvudinnehåll

Studiecirkel om källkritik

Aldrig förr har källkritik varit viktigare.

Minns du viskleken? En person säger en mening och för varje ny person som får höra den förändras innebörden en aning. Till slut finns det inte ett ord som stämmer med den ursprungliga meningen. På internet viskas det hela tiden.

Varje dag måste vi hantera mängder av information. Reklam, nyheter, statusuppdateringar och debattinlägg sköljer över oss. Det har aldrig varit lättare att dela med sig av information och idéer och det är i grunden bra. Men det betyder också att felaktig information lättare sprids och uppfattas som sanning. I dag kan vem som helst starta en hemsida, blogg eller ett konto på Facebook för att sprida ”nyheter” utan att redovisa sitt syfte. Samtidigt använder 56 procent av alla i Sverige sociala medier som sin främsta nyhetskälla – nyhetskällor som står helt utan publicistiskt ansvar eller journalistiskt övervägande.

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Ta chansen att göra din värld större. Hos ABF har du möjlighet att påverka både studietakt och innehåll i studiecirkeln.

Upplägg

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Läs mer om på hemsidan.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur tillkommer senare.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Planerad kursstart för våren är vecka 4-8, för hösten 37-39.
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna (om inte så anges).
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
214358
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
7
Plats
ABF Wallingatan 15
Wallingatan 15 78434 BORLÄNGE
Anmäl dig