Hoppa till huvudinnehåll

Bli cirkelledare

Är du bra på något som andra vill lära sig mer av? Gillar du att arbeta med människor? Delar du våra värderingar? Då borde du bli cirkelledare för ABF.

Så här blir du en cirkelledare

Du kan antingen bli cirkelledare i någon av ABFs befintliga programcirklar eller föreslå ett nytt ämne som du är intresserad av. Känner du dig osäker? Hos oss har du alltid möjligheten att gå flera av våra kostnadsfria cirkelledarutbildningar.

Kontakta ABF där du bor och berätta att du vill leda en cirkel!

Det här gör en cirkelledare

Inom ABF finns det 32 000 cirkelledare. En del är anställda och leder flera cirklar varje år medan andra är cirkelledare på sin fritid. Antingen genom någon av ABFs medlems- eller samarbetsorganisationer eller i en cirkel de startat på eget initiativ. Den gemensamma drivkraften är att de brinner för sitt ämne och för folkbildningens idé.

Som cirkelledare fungerar du som guide och inspiratör. Du är en i gruppen, men har samtidigt ansvar för att samordna och leda arbetet i cirkeln. Ofta behöver du goda kunskaper i ämnet, men inte alltid. Det beror på ämnet.

Om du leder en cirkel i digitalfoto eller akvarellmålning förväntar sig deltagarna att du kan ditt ämne. Om det är en litteraturcirkel eller politisk cirkel, där det främst handlar om att diskutera, räcker det med att vara påläst inför varje träff.

En kort introduktion till cirkelledaren

Det allra bästa sättet att bli cirkelledare är att gå en cirkelledarutbildning hos din lokala ABF avdelning. Där får du lära dig att använda metoder och övningar så att du kan leda din studiecirkel på ett varierat, roligt och inkluderande sätt.

För att du som ny cirkelledare ska få en uppfattning vad en studiecirkel är och hur man jobbar i den har vi tagit fram en liten skrift som innehåller både handfasta tips och sätt att tänka kring ledarskap och inkludering.

Skriften “En kort introduktion till cirkelledaren” (pdf 0,1 MB) riktar sig främst till dig som är ny i rollen som cirkelledare men kan med fördel användas av alla som vill få inspiration.