Till sidans huvudinnehåll

Varje tugga en tanke: svensk matkultur under 800 år med Richard Tellström

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer.

 

Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, men också varifrån du kommer och vart du är på väg. Maten beror också på politik, juridik, logistik, djurhållning, krig, väder, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter, okunskap.
Faktiskt har även Gud, Martin Luther, Gustav Vasa,mamma och folkhemmets ideologier fått säga sitt.
Alla styr de över knäckebrödet, pizzasalladen och julbordets kalla grisfötter i gelé. Varje tugga är en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria. Denna åttahundraåriga händelsekedja får här sin lika underhållande som vederhäftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder.

Varje tugga är en tanke kommer att glädja alla med den minsta nyfikenhet på de djupare skälen till att middagen blev som den blev just ikväll.

Entréavgift: 100:- (80:- för medlem i PRO).

Liknande kurser

Konstutställning - Maissa Jalloul VT24

  • Plats: ABFs Studiehem
    Kommunalvägen 26 Huddinge

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: Gratis

Filmvisning & samtal i Flemingsberg: Suzanne Osten - ett porträtt

  • Plats: ABF Flemingsberg
    Röntgenvägen 15 Huddinge

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: Gratis

Konsert med Carpusa Tango

  • Plats: ABFs Studiehem
    Kommunalvägen 26 Huddinge

  • Kursstart:

  • Tid: Pågpår mellan och

  • Pris: 100:-

Se fler kurser