Till sidans huvudinnehåll

Projektet Resan

Resan är ett projekt som ABF Kronoberg bedriver under 2024 för att belysa resandedelen av den romska minoriteten. Projektet finansieras av Folkbildningsrådet.

De resande ingår i den nationella minoriteten romer och är ättlingar till de första romerna som invandrade till Norden under 1500- och 1600-talet, eller ännu tidigare.

De resande har genom historien haft flera olika benämningar, varav de flesta har varit, och är, nedsättande – ”tattare”, ”zigenare”, ”skojare”. Trots att ”romer” är den officiella benämningen på den bredare, heterogena minoritetsgruppen föredrar många resande just benämningen ”resande” eller ”resandefolket” på sin del av minoriteten.

Projektet Resan vill, med en lokal förankring som visar på gruppens närvaro sedan lång tid tillbaka, berätta och bilda om de förutsättningar och erfarenheter som de resande haft då och har nu. Samt blicka framåt, för att främja utrymmen och resurser lokalt för gruppens intressen och kulturella och språkliga överlevnad och blomstring.

Projektet bildar om resandefolket ur ett bredare, politiskt samhällsperspektiv, såväl som genom att lyfta personliga berättelser och öden, för att kunna resonera kring ämnen som assimilering, utstötthet, kulturarv och språklig tradition.

Fotografiet visar en resandefamilj i Bohuslän i början av 1900-talet. Foto: Johan Johansson.