- Vara ett bollplank som hjälper till att forma idéer till konkret verksamhet.
- Erbjuda lokaler för föreningsmöten, folkbildningsverksamhet och kulturarrangemang.
- Stärka föreningar med kompetensutveckling och utbildningar.
- Stärka cirkelledare med kompetensutveckling och utbildningar.
- Ta fram och erbjuda studie- och handledningsmaterial.
- Erbjuda verksamhetskopplad utrustning och materiel.
- Marknadsföra evenemang och arrangemang.
- Agera nätverksfunktion och mötesplats.
- Hjälpa till med bokningar av artister och föreläsare och utbetalningar av arvoden.
Samarbeta med ABF Kronoberg
ABF Kronoberg är en mötesplats för bildning, kultur och organisering.
Den största delen av vår verksamhet utgörs av olika typer av samarbeten.
Vi samarbetar med såväl våra egna medlemsorganisationer som fristående föreningar, fria grupper och ideella aktörer.
Det här kan vi göra för er
Vi på ABF anpassar oss alltid efter våra samarbetsparters unika behov, förutsättningar, mål och idéer.
Bland mycket annat kan ABF Kronoberg:
Våra verksamhetsformer
Folkbildning som metod är indelad i tre former: studiecirklar, kulturprogram och annan folkbildningsverksamhet. Studie- och kulturverksamhet kan se ut på olika sätt och i dialog ser vi vilken verksamhetsform som är aktuell för just er idé och verksamhet. Det kan till exempel vara en föreläsning (”kulturprogram”) som följs av en prova på-kurs eller workshop (”annan folkbildningsverksamhet”), vilken sedan fortsätter med en studiecirkel för de som vill fördjupa sig ytterligare.
Det finns många sätt att göra folkbildning på!
Studiecirkel
En studiecirkel är en grupp människor som träffas regelbundet och ägnar sig åt gemensamt kunskapssökande. Cirkeln kan handla om i princip vad som helst, huvudsaken är att lärandeprocessen hålls vid liv!
För att cirkeln ska vara möjlig att göra tillsammans med oss finns det några regler att förhålla sig till:
-
En studiecirkel ska ha minst 3 och högst 20 deltagare inklusive cirkelledaren. För att bli godkänd måste deltagaren under året ha hunnit fylla minst 13 år. Deltagaren ska ha varit närvarande vid minst nio studietimmar och minst tre sammankomster. En deltagare kan per kalenderår delta i maximalt 480 studietimmar folkbildningsverksamhet hos ett enskilt studieförbund. För att säkerställa uppgifternas riktighet och säkra rapporteringen behöver deltagare registreras med personnummer.
-
Studiecirkeln ska ha en av ABF Kronoberg godkänd cirkelledare. Vi vill gärna träffa alla ledare för ett kort introduktionssamtal där vi berättar om ABF, folkbildning och villkoren för samarbete. Vi erbjuder också kostnadsfri cirkelledarutbildning och hjälp att utveckla ditt ledarskap.
-
I ABF:s e-tjänst får cirkelledaren en digital närvarolista som fylls i vid varje sammankomst. Efter genomförd cirkel signerar cirkelledaren listan med bank-ID och lämnar in den för rapportering. En studiecirkel kan rapportera maximalt 3 träffar per vecka och ett tillfälle kan maximalt vara 4 studietimmar.
-
Studiearbetet planeras gemensamt av deltagarna och ledaren vid cirkelns början. En enkel arbetsplan tas fram som beskriver cirkelns mål och syfte, hur man tänker arbeta, samt med vilket material. Arbetsplanen fylls i i ABF:s e-tjänst, där färdiga frågor finns formulerade.
Kulturprogram
Kulturprogram sker inför publik och kan till exempel vara föreläsningar, teaterföreställningar, konserter, debatter och seminarier, dansföreställningar, filmvisningar och utställningar.
Regler att förhålla sig till för kulturprogram:
-
Kulturprogrammet måste ha minst fem deltagare utöver studieförbundets representant. Verksamheten riktar sig till ungdomar (13 år eller äldre) och/eller vuxna.
På ett kulturprogram rapporteras inte enskilda personer utan bara antal i publiken, därför behövs inga personuppgifter i samband i med rapportering.
-
Ett kulturprogram pågår i minst 30 minuter och programmet ska vara utformat så att det bidrar till att skapa delaktighet, upplevelse och eftertanke. Kulturprogram ska vara öppna för allmänheten och annonseras i förväg. Det ska framgå i marknadsföringen och vara tydligt för deltagare att ABF Kronoberg är medarrangör.
-
Vid kulturprogram ska det finnas en av ABF Kronoberg utsedd rapporteringsansvarig som närvarar vid, och ansvarar för, programmets genomförande samt dess rapportering. En digital rapport avseende bland annat antal i publiken lämnas in via ABF:s e-tjänst.
Annan folkbildningsverksamhet
Det här är en fri och flexibel verksamhetsform som ger möjlighet att testa och hitta nya former för lärande och skapande. Exempel är ”prova på-dagar”, workshops, drop-in, temakvällar, endagskurser och helgkurser.
Regler att förhålla sig till för annan folkbildningsverksamhet:
-
Minst tre deltagare inklusive cirkelledaren, ingen övre gräns. Det är möjligt att delta från det året man fyller sex år. För att säkerställa uppgifternas riktighet och säkra rapporteringen behöver deltagare registreras med personnummer.
-
Även i annan folkbildningsverksamhet ska det finnas en av ABF Kronoberg godkänd cirkelledare. Vi vill gärna träffa alla ledare för ett kort introduktionssamtal där vi berättar om ABF, folkbildning och villkoren för samarbete. Vi erbjuder också kostnadsfri cirkelledarutbildning och hjälp att utveckla ditt ledarskap.
-
Ledaren fyller i en digital närvarolista i e-tjänsten vid träffen eller träffarna som sedan signeras efter genomförd verksamhet.
-
Deltagarna och ledaren planerar gemensamt studiearbetet vid första tillfället. Varje grupp ska ha en enkel studieplan som beskriver målet, syftet och hur man tänker arbeta. I e-tjänsten finns en färdig arbetsplan att fylla i, med färre frågor än den för studiecirklar.
Starta ett samarbete
När vi startar upp ett nytt samarbete så brukar vi börja med att boka in ett möte där vi träffas och pratar om er verksamhet och er idé, samt vilken typ av stöd just er grupp behöver. Parallellt med det behöver den som ska vara ledare i cirkeln, eller rapporteringsansvarig för kulturprogrammen, gå på ett introduktionsmöte (men gärna även övriga i gruppen). Introduktionen är första steget mot ett samarbete med ABF Kronoberg. Där berättar vi om förutsättningarna för ett samarbete, vilka vi är samt hur man bedriver en cirkel/ ett kulturarrangemang och hur man jobbar tillsammans i gruppen.
Inför mötet är det bra om ni tittat igenom filmerna nedan som handlar om ABF och folkbildningens historia och om hur det är att vara cirkelledare/rapporteringsansvarig. Ni behöver också ha läst igenom ABF:s idéprogram så att ni får koll på vilken värdegrund ABF Kronoberg har eftersom varje grupp behöver vara ense med oss om den.
Bli medlem eller teckna ett samarbetsavtal
ABF är en föreningarnas förening. Föreningar som delar vår värdegrund kan bli medlemmar i ABF Kronoberg.
- Som medlemsorganisation i ABF Kronoberg har du ett demokratiskt inflytande.
- Som medlem i ABF Kronoberg får organisationer utse ombud i vårt högsta beslutande organ, årsmötet.
- ABF Kronoberg vill fungera som en pedagogisk och organisatorisk utvecklingsresurs för medlemmarna.
- Vi värnar särskilt om våra medlemsorganisationer och har en plan för att stärka och bli stärkta av och med våra medlemsföreningar.
- Vi strävar efter att ha en bredd bland våra medlemsorganisationer med olika syften och intressen och med en gemenskap grundad i alla människors lika värde.
- Tillsammans med våra medlemsföreningar kan vi göra fördjupade samarbeten.
När man har ansökt om att bli medlem hos ABF Kronoberg ombeds man skicka in föreningens stadgar och verksamhetsberättelse som fungerar som underlag för handläggningen av ärendet.
Ett alternativ till medlemskap är att teckna ett så kallat samarbetsavtal. Då får föreningen hjälp och stöd av ABF med studie- och kulturverksamhet, men har däremot inget formellt inflytande i ABF Kronobergs beslutande församlingar.