Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen el

Egen El är ett sätt att lära sig energi och energisparande. Egen El är ett sätt att tillsammans göra långsiktiga investeringar. Egen El är ett sätt att öka egenmakten i Sverige, ta bort lite från de stora jättarna och öka självförtroendet och makten hos vanliga energikonsumenter. Och det är roligt. Men hur går det till?

egen-el-bilden

Ett av de snabbaste och enklaste sätten att göra en insats för en lite mindre förstörd planet är att göra sin egen el. Det betyder att alla är med och gör energi till varandra. En solig dag eller en blåsig kväll kommer din el från det egna taket eller den egna tomten. Det är långsiktiga kloka satsningar. Du vet vilket elpris du har 40 år framåt!

Egen el lönar sig för miljön samma sekund du sätter in solceller eller vindkraftverk och börjar skapa el. Det är en fantastisk möjlighet att göra en insats för en renare värld och för mer långsiktigt tänkande. Just därför är det bra att diskutera med andra om hur man kommer igång.

  • Varför ska vi göra det?
  • Hur går det till?
  • Lönar det sig ekonomiskt?

Ingen har alla svaren men tillsammans kan vi i alla fall hitta de viktiga frågorna och också dela erfarenheter. 

EgenEl_boken

Johan Ehrenberg har sedan 1990-talet varit aktiv inom klimatfrågan och har startat flera klimatvänliga företag. Bland annat är han VD för Egen El, ett företag som hjälper konsumenter att själva producera sin el. Han är en ivrig förespråkare av alternativa energikällor.

Ehrenberg har också ett elbolag, ETC El, som har röstats fram till bästa elbolag av Greenpeace. Han har också ett varuhus med "klimatsmarta" produkter. Johans förlag, ETC förlag, har också en inredningstidning med ekofokus, Kloka Hem.

Johan Ehrenberg turnerar runt ABF-Sverige och berättar, på ett roligt och smittande sätt, om varför vi ska göra lite energi själva. Förutom att det finns tillfällen att lyssna till en riktig eldsjäl, så hoppas vi också att detta kan bli startskott för nya studiecirkelsatsningar i  "Gör din egen el".