Hoppa till huvudinnehåll

8 mars, internationella kvinnodagen

Publicerad

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och det uppmärksammar vi med ett digitalt evenemang. Vi kommer att bjuda på musik, poesi, viktiga samtal, föreläsningar och konst.

Program

08.00 Boktips från Eskilstuna Stadsbibliotek 

Anna-Lena, från Eskilstuna stadsbibliotek, tipsar om romaner från 50-listan på temat kvinnodagen.

Hör Anna-Lena prata om: Den nya Kvinnostaden av Nina Burton, Orlando av Virginia Woolf, Pennskaftet av Elin Wägner, Bonjour Tristesse av Francoise Sagan samt Flicka som fick en röst av Abi Daré m fl. böcker från 50-listan med Eskilstuna biblioteks boktips som firar 1 år.

 

08.30 Sisters in Business 

 

09.30 Kiki Nilsénius 

"En musikalisk käftsmäll med glimten i ögat, på skånska dessutom!". Kiki Nilsenius tar oss med storm med hennes geniala texter och pricksäkra musikalitet. 

Den 8 mars kommer hon att belysa allt det där som vi alla tänker på, i ett musikaliskt framträdande med sång och musik.

 

10.00 Sofie Tenser samtalar med Gerd Holmgren 

Så kan chefer upptäcka våld och minska sjukfrånvaro

Undersökningar visar att var fjärde kvinna någon gång har utsatts för våld av nuvarande eller före detta partner. För våldsutsatta kvinnor ökar sjukfrånvaron med ca. 20 procent och inkomsten minskar med ca. 25 procent. Också män och personer i samkönade relationer kan drabbas. Att utsättas för våld av en närstående kan få stora konsekvenser för en medarbetares arbetsförmåga, hälsa och hela livssituation och kan vara en dold orsak till återkommande sjukfrånvaro. Gerd Holmgren, enhetschef i Trollhättans stad, berätta om hur cheferna i Trollhättan systematiskt arbetar med att lyfta frågan om våld i nära relation på arbetsplatsen som en del av deras arbetsmiljöarbete. Sofie Tenser, kvinnofridsutvecklare i Eskilstuna kommun, berättar om SKR:s stödmaterial för hur chefer kan lyfta frågan på arbetsplatsen och stödja utsatta medarbetare att få rätt hjälp.

 

11.00 Konst från Eskilstuna Folkhögskola

Vi har frågat fem kvinnliga konststuderande på Eskilstuna folkhögskola om vad deras skapande betyder för dem och var de hittar inspiration. Lärare Tamara Valiente resonerar kring konstens betydelse, som språk och som bärare av vår historia. 

Medverkar i filmen gör: Michelle Larsson, Emma Lundin, Maria Löfvendahl, Lovisa Pettersson, Ami Stylander och Tamara Valiente.

 

11.30 Dans från EDA, Eskilstuna Dansakademi 

 

12.00 Sofie Tenser samtalar med Olga Persson 

Flickor och kvinnors (o)trygghet - med Olga Persson och Sofie Tenser.

Samtal med Sofie Tenser, kvinnofridsutvecklare i Eskilstuna kommun och Olga Persson, förbundsordförande för Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer som arbetar mot sexuella övergrepp. 

”Mitt uppdrag här i livet är att kvinnor och flickor ska överleva. Kvinnor och flickor ska överleva, leva sina liv som de vill och njuta, åtminstone ibland. Uppdraget är så enkelt att förstå så nästan alla är med på tåget redan innan jag har hunnit förklara klart. Ändå är det så svårt att genomföra.” 

Så sade Olga Persson, Unizons ordförande, i sitt Sommar i P1 2021. Olga Persson har ägnat större delen av sitt liv åt att arbeta inom kvinnojoursrörelsen för ett jämställt samhälle fritt från våld. 

Lyssna på när Sofie och Olga samtalar om ämnen som berör trygghet, mäns våld mot kvinnor, våld i ungas relationer och bostäder för våldsutsatta kvinnor. Frågor som tas upp är bland annat: 

- Mäns våld mot kvinnor vs. gängkriminalitet, extremism och annan kriminalitet – hänger det samman? 

- Unga kvinnor är en väldigt utsatt grupp – men ofta bortglömd. Vad beror det på? 

- Varför är det viktigt att prioritera långsiktiga boendelösningar för gruppen våldsutsatta kvinnor? 

- Vad kan det innebära för barnen att behöva ha umgänge med en förälder som utövat våld?

 

13.00 Poesi från EliSophie Andrée 

Manusförfattare, dramatikern och regissören EliSophie Andrée blev känd genom hennes diktvideos (slam poetry) som har sets över en halv miljon gånger. Sedan dess har hon arrangerat Sveriges största poetry slam-tävlingar, tagit emot Helsingborgs stads kulturstipendium, debuterat som författare med boken "MITT NAMN ÄR" och fått sin pjäs "Missing Alice" slutsåld. 
Under 8 mars kommer ni att få se henne i en diktvideo för ABF Sörmland. 

 

13.30 Fairtrade City 

Efter förra vårens uppskattade webbinarium med Fairtradekakao-odlare och plantageägare Anne Marie YAO från Elfenbenskusten har Susanne Petersson, Helena Andersson Tsiamanis och Alex Fridunger från styrgruppen för Fairtrade City Eskilstuna ett uppföljande samtal kring hur handel, konsumtion och produktion hänger ihop med kön och makt och hur Fairtrade är en del i arbetet med att förändra rådande ojämlika strukturer på världsmarknaden. Hur har pandemin påverkat situationen i världen? Vad kan vi göra som enskilda personer såväl som företag och organisationer här i Eskilstuna? Samtalet kommer hållas på svenska. 
Mer info om Fairtrade City Eskilstuna: https://www.eskilstuna.se/kommun-och-politik/hallbar-stad/fairtrade-city 

 

15.30 Musik från Angelina Pavanelli 

Angelina Pavanelli är låtskrivaren och artisten från Eskilstuna som skriver och producerar småstadspop. Med lekfullhet och allvar och med fokus på nära och bokstavliga texter beskrivs hennes musik som vemodig pop som kryper in under skinnet. Texterna är enkla och raka och språket övervägande på svenska, med influenser från engelska och italienska.

 

16.30 Sparbanken Rekarne 

Carola Hållén är rådgivare på Sparbanken Rekarne och kommer under ett samtal med ABF att ge tips om hur man som kvinna tar kommandot över sin egna ekonomi. 

 

Ta del av alla programpunkter på vår Youtube-kanal