Hoppa till huvudinnehåll

ABF Sörmland får stöd för projektet "Tamam skola"

Publicerad

ABF Sörmland får stöd med 5,9 miljoner för projektet "Tamam skola".   ABF Sörmland, Nyköpings kommun och Teater Sörmland har tidigare samarbetat, bland annat i projektet Det här är jag. I våra respektive och gemensamma möten med ungdomar boende i socioekonomiskt utsatta områden har en tydlig bild presenterats: Det finns ytterst få kulturalternativ som lyckas nå vår målgrupp i Nyköping. Ungdomar i de här områdena får inte tillgång till de kulturalternativ som finns och det vill vi ändra på!

Under de senaste åren har gängrelaterade skjutningar, våldsamheter och skadegörelse ägt rum i Nyköpings kommun. Förorten Brandkärr i Nyköping har tidigare funnits med på listan bland de 32 mest utsatta områdena i Sverige och är Sörmlands största miljonprogramsområde. En anledning till social oro i Brandkärr är segregering. Över 90% av de boende har utländsk bakgrund, det är hög arbetslöshet, trångboddhet och många lever i utanförskap. Stor del av målgruppen kommer från utsatta områden och löper högre risk att utveckla normbrytande beteenden.   

Trygghetsfrågan stod högt uppe på agendan i valrörelsen, det behövs fler insatserför att öka integrationen i Nyköping. ABF Sörmland, Teater Sörmland och Ung Arena i Nyköping ska tillsammans stärka och hantera de utmaningar vi har kopplat till social oro i samhället. Projektet ”Tamam skola” ska bygga upp en ny modell för varaktig fritidssysselsättning för unga, där målgruppen med konst som metod kan få nya perspektiv på sina förutsättningar och sin roll i samhället. Projektet ska också bidra till att utveckla deltagare som artister inom musik- och teaterbranschen. 

– Projektets samverkansparter har alla olika kvalitéer och kunskaper som tillsammans kan skapa värdefulla metoder med deltagarna för framtiden. Var och en av oss skulle inte ha haft samma möjlighet som vi kommer att få nu när vi tillsammans kan påverka samhället, säger Niclas Ericson, verksamhetsutvecklare på ABF Sörmland.

 

Vi har genom tidigare projekt och i våra respektive verksamheter samtalat åsikter från olika ungdomsgrupper om behovet av en ny typ av kulturscen. Ungdomar saknar en trygg fritidssysselsättning, särskilt de som inte har ett uttalat idrottsintresse. Det finns en önskan av aktiviteter som erbjuder kultur i from av ex. musik och teater. Syftet med projektet är att skapa en trygg plattform, där vi med konst som metod visar samhällets möjligheter, för att ge deltagarna nya perspektiv och alternativ till sina förutsättningar, sin potential och sin roll i samhället där de känner att de kan göra sin röst hörd!

 

Projektet startarden 1 juli och verksamheten drar igång under hösten 2023.