Till sidans huvudinnehåll

Funktionshinderrörelsen

Inom ABF Gävleborg så har vi 18 föreningar inom Funktionhinderrörelsen och lokalt i ABF Hälsingekusten jobbar vi med 15 st av dom.

Det är DHR – delaktighet, handlingskraft & rörelsekraft, SRF – Synskadades förbund, RSMH – Riksförbundet för social och mental hälsa, Reumatikerna, Hörselskadade, De Dövas förening, Bröstcancerföreningen Maria och Ljuspunkten, Hjärnkraft, Diabetesföreningen, Hjärt och Lungsjukas förening, Psoriasis och Stroke.

Vi jobbar med Funktionsrätt Hudiksvall-Nordanstig som är en paraplyorganisation till lokalföreningar inom Hudiksvall och Nordanstig med ca 2400 medlemmar. I Söderhamn finns ingen gemensam paraplyorganisation

Vi ser människan och hjälper de att växa på sina villkor. Vi kan bistå med hjälp för föreningen/ ledaren, särskilt material, särskilda lokaler mm.

Inom Funktionsrätt så har vi gemensamma kulturevenemang och cirklar. Exempel kan vara FN konventionen, Sagostund för vuxna, föreläsningar kring de olika funktionsnedsättningarna, val och EU, hjärtlungräddning, fondsökning och hantverk.
Funktionsrätt jobbar också med samlad kraft för att tillgängliggöra samhället och är tillsammans med Kommunerna med i ett råd om tillgänglighet i Nordanstig och Hudiksvall.

Inom de olika föreningarna så förekommer såväl cirklar som kultur. Några är läsecirklar, tema kring deras egna nedsättningar, olika föreläsningar, musik, körsång, hantverk, samhällsfrågor, mobilen, data och mycket mera

Alla föreningar jobbar också kring föreningsutveckling i styrelsen på något sätt – antingen själva eller med oss på ABF.

Funktionsrätt Hudiksvall-Nordanstig har en kanslist anställd som är lite av en spindel i nätverket. Vi jobbar också med ABF Gävleborg och alla länsföreningar inom Funktionsrätt.
Allt från träffar, cirklar och kultur.

Vid frågor kontakta Pia Tillemar

Vi brukar använda en lite annorlunda betydelse för ABF inom Funktionshinderrörelsen som är

A – ATTITYD = vår inställning, ord, mimik, tonfall mm mot de människor vi möter

B – BEMÖTANDE = känner jag mig välkommen? Välkomnar jag?

F – FÖRSTÅELSE = vem får jag vara i ett sammanhang? Är jag trygg?

Kommande evenemang nära dig