Hoppa till huvudinnehåll

Livet efter arbetslivet, 16-18 oktober

”När jag går i pension finns nog inga pengar kvar..” ”Man får väl vara glad om man får gå i pension till 80…” ”Vaddå premiepension och avtalspension och välja fonder, jag har ingen aning?” ”Igår kom oreangea kuvertet och det blir inte fett men visst får man väl pension från flera håll?!”

Vi har nog alla tagit del av motsvarande påstående och frågeställningar och kanske har du funderat i liknande banor själv – då är det dags att vi reder ut begreppen!

Livet efter arbetslivet är en utbildning både för dig som är på väg att lägga arbetslivet bakom dig och för dig som befinner dig i början eller av- eller mitt i den yrkesverksamma perioden av livet.

Som man kan utläsa av namnet handlar det om hur vi ska ha det efter att vi gått i pension oavsett om det ligger nära eller långt bort i tiden.

Det kan kanske verka konstigt med samma utbildning för den som ser pensionen som nära förestående och för den som knappt kan tänka sig så långt fram i tiden men vi tror att det är precis tvärtom.

Vår pension beror på hur vårt yrkesliv ser ut och det är bra att i god tid ta reda på hur det fungerar och vad man själv kan påverka för att det ska bli så bra som möjligt liksom att det är bra att veta hur det går till att gå i pension när det väl är dags!   

Ur innehållet: Vad är egentligen pension och varför är det en facklig fråga? Pensionssystemets uppbyggnad, beståndsdelar och funktion. Pensionen – en del av välfärdssamhället sedan 1913. Vad kan jag själv påverka och vad behöver jag tänka på? Så här gör jag när det är dags att för mig att gå i pension!

Målet med utbildningen är att: Ge kunskap om det svenska pensionssystemet idag. Ge en bild av hur pensionerna utvecklats genom historien. Ge kunskap om kollektivavtalets betydelse för den egna pensionen. Skapa möjlighet för deltagarna att ta reda på sin egen pensionsprognos. Ge kunskap om vilka val som ska göras i de olika pensionssystemen och vad man bör tänka på. Ge kunskap om vad som gäller när det är dags att gå i pension och hur man praktiskt går tillväga.

Målgrupp: Utbildningen vänder sig till alla medlemmar.
Anmälan: Du anmäler dig till din fackliga organisation senast den 16 september.
Deltagaravgiften är 2 700 kronor inkl studiematerial. Deltagaravgiften betalas av respektive fackförbund.
Övrigt: Ansök om ledighet minst två veckor innan kursstart.

Har du frågor eller funderingar över utbildningen?
Kontakta gärna din fackliga organisation eller ABF Dalarna

Titta gärna in på www.lo.se för att hitta fler fackliga utbildningar

OBS! Deltagaravgiften debiteras till fullo om deltagare utan avanmälan uteblir från utbildningen.

Kontaktuppgifter till ABF Dalarna:

Patrik Årman, 070-294 98 04, patrik.arman@abf.se (Ombudsman)

Karin Bergkvist, 073-842 79 55, karin.bergkvist@abf.se (Pedagogisk utveckling & facklig politisk utbildning mm)

Christina Falk-Thomsen, 070-290 02 19, christina.falk-thomsen@abf.se (Administratör, anmälningar till kurser mm)

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
11123
Startdatum
16 oktober 2024
Veckodagar
Onsdag, Torsdag, Fredag
Tidpunkt
09:00–16:00
Antal tillfällen
3
Antal lediga platser
11
Plats
Mora Parken
Parkvägen 1 79237 MORA
Pris
2700 kr
Cirkelledare
Patrik Årman