Hoppa till huvudinnehåll

Riksteatern Ljungbys höstprogram

Publicerad

Riksteatern Ljungbys program för hösten 2022 har något för alla – vilka förställningar vill du gå och se?

Tea for two på badhotellet

Plats: Kulturhuset Grand

Datum: 24 september, 16.00

”Tea for two på Badhotellet” är en fartfylld musikföreställning med humor, glitter och elegans. Musiken i programmet är hämtad från 40-, 50- och 60-talen, evergreens som är lätta att nynna med i.

Läs mer och boka biljett: https://www.riksteatern.se/forening/riksteatern-ljungby/tea-for-two-pa-badhotellet/

Finska för invandrare

Plats: Kulturhuset Grand

Datum: 15 oktober, 16.00

I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem kvar. Föreningen kommer försvinna med henne. Men så en dag dyker en yngre man upp. Han upplever att hans finska identitet togs från honom som barn. Nu vill han återta den! Hon är tveksam. För mycket sorg och svårmod ryms i den finska själen för att bara byta. Men hon inser samtidigt att detta kan vara enda möjligheten för föreningen att överleva. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra honom helt finsk. Något som visar sig vara väldigt svårt, kanske helt omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.

Läs mer och boka biljetter: https://www.riksteatern.se/forestallningar/finska-for-invandrare/202210151600-102019L

Gianni Schicchi

Plats: Kulturhuset Grand

Datum: 9, 10 och 12 november, 19.30

En komisk opera i en akt med musik av Giacomo Puccini och libretto av Giovachino Forzano.

Släktingarna samlas vid den rike Buoso Donatis dödsbädd och den gamle dör. Testamentet eftersöks och hittas och efter lite förvecklingar står det klart att hela arvet går till klostret och inget till släktingarna. Gianni Schicchi, som är känd för att vara påhittig, kommer och läser testamentet. Buosos döda kropp göms undan i ett skåp och istället tar Gianni Schicchi hans plats i sängen. 

När doktorn kommer, i tron att det är Buoso Donatis dödsbädd han besöker, förklarar den utklädde Gianni att han mår mycket bättre. Doktorn ger sig av och en notarie eftersänds för att skriva ett nytt testamente. Den falske Buoso testamenterar i rask takt något till varje släkting men det mest värdefulla går till Buoso Donatis gode vän Gianni Schicchi! De rasande släktingarna är lurade men kan inget göra utan att avslöja sin delaktighet i bedrägeriet.

Läs mer och boka biljetter: https://www.riksteatern.se/forestallningar/gianni-schicchi/202211091930-102343L

Som ett jävla solsken

Plats: Ljunggården

Datum: 10 november, 19.00

Med humor, upptåg, kärlek och sorg gestaltar Anna-Lena Hemström en av den svenska historiens mest fascinerande kvinnor i en teatertimme fylld med sånger och musik. Med sig på scen har hon Bengt "Mulle" Holmqvist som förstärker med sin gitarr och emellanåt också agerar som medspelare.

Föreställningen är en fri dramatisering efter Fatima Bremmers prisbelönade biografi om Ester Blenda Nordström, reportern som gick sin egen väg och vågade ta makt över orden. Ester Blenda förnyade journalistiken, utforskade världen, rökte pipa och körde motorcykel i en tid då kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Hon var en omskriven celebritet och kändis under 1900-talets första hälft. Här kommer hon igen!

 

Läs mer och boka biljetter: https://www.riksteatern.se/forestallningar/som-ett-javla-solsken/202211101900-102339L

Skådespelaren

Plats: Södra Ljungas bygdegårdsförening

Datum: 15 november, 19.00

Plats: Vrågården

Datum: 17 november, 19.00

Skådespelaren är ett kollage från ett teaterliv, från det där avgörande ögonblicket när teater blir allt.

Genom auditions och turnéer. Om scenskräck och eufori. Från fiaskon till succéer. Det blir en berättelse om konsten, och livet mitt i den. Om lusten och rädslan för vad som finns där bakom.

Här står han nu framför oss igen. Varför gör han det ännu en gång? Igen. Alltid, eller är det sista gången?

Läs mer och boka biljetter: https://www.riksteatern.se/forestallningar/skadespelaren/202211151900-102341L