Till sidans huvudinnehåll

Resan

Kolla in evenemangen som anordnas genom vårt projekt om resandefolkets historia, språk, kultur och framtid!

Publicerad 2024-05-30

Resan är ett projekt finansierat av Folkbildningsrådet som ABF Kronoberg bedriver under 2024 för att belysa resandedelen av den romska minoriteten i Sverige. Genom projektet vill vi bland annat berätta och bilda om förutsättningar och erfarenheter som gruppen har haft då och har nu, samt blicka framåt.

 

Kommande evenemang i projektet:

 

Lördag 15 juni 13.00, Godsmagasinet i Ljungby: 

Nya resande – Stephan Skougaard och Ralf Novak Rosengren 

Författaren Stephan Skougaard berättar om sin uppväxt i en resandefamilj i Malmö på 60- och 70-talet och läser ur sin senaste bok ”Nya resande”. Han ackompanjeras av musikern Ralf Novak Rosengren, som framför några visor ur resandefolkets rika musikaliska historia – som för honom är verkliga släktklenoder.

 

Torsdag 5 september 18.00, Eskilsgården i Ljungby:

De resandes språk, kultur och platser – Lina Midholm och Mia Vickell

Lina Midholm, berättarantikvarie på Sagobygden, berättar om projektet Resandefolkets språk och kultur, som hon tidigare arbetat med på ISOF, och boken ”Dinglarens väg”, som institutet har gett ut. Dessutom får vi lära oss mer om lokala platser med anknytning till resandefolket och får berättelser levandegjorda av Sagobygdens berättarpedagog Mia Vickell.

 

Torsdag 26 september 18.00, Garvaren (Strålforssalen) i Ljungby:

De resandes kulturarv och rättigheter – Jon Pettersson

Föreläsning av Jon Pettersson, grundare och chef för den resanderomska forskningsbaserade organisationen Franzwagner Sällskapet. Under de senaste 30 åren har Jon deltagit i en mängd sammanhang som rör minoritetsfrågor. Han verkar idag som oberoende forskare, utbildare, översättare, skribent och expert om minoriteten romer i Sverige.

 

Tisdag 19 november 18.00, Arkivhuset i Ljungby:

De assimilerade – Robin Tinglöf

”De assimilerade” är en utställning om att hitta sina rötter bland resandefolket. Med utgångspunkt i sin egen historia tar Robin Tinglöf, med hjälp av konst och ljud, besökaren genom en mörk och okänd del av svensk nutidshistoria. Utställningen visas fram till nyår. Robin föreläser under invigningen och efter föreläsningen blir det samtal om hur folkbildningen kan hjälpa den som vill fördjupa sina kunskaper om sina rötter och om resandefolket.

 

Fotografiet visar en resandefamilj i Bohuslän i början av 1900-talet. Foto: Johan Johansson.

Läs mer om projektet och programmet här!

Dela artikeln