“Alltid på plats, alltid på språng – Kvinnor i ABF” av Loka Kanarp & Carl-Michael Edenborg (red.) (4 ex)
“Den här boken hyllar en närmast osynlig del av ABF:s 100-åriga historia: de kvinnor som outtröttligt ordnat, fixat, förberett, genomfört.”
“Bara jag vet vem jag är” av Sture Bergwall (3 ex)
Sture Bergwall ger oss en unik och uppskakande inblick i hur vården på Säter bedrevs och om polisens och åklagarens arbete. Han berättar om hur det känns att befinna sig i stormens öga, om att ta sig igenom ett helvete och komma ut på andra sidan som en ny och starkare människa.
“Befrielsen” av Maria Sveland (6 ex)
Psykologisk roman som skildrar fyra kvinnor och deras relationer, i en stad där våldet paralyserar och terroriserar.
“Bluffen” av Unni Drougge (6 ex)
Spänningsroman om en mediebransch i kris. Någon försöker döda Sveriges mest bästsäljande författare med en penna på bokmässan i Göteborg. Dekadenta, överviktiga skandaljournalisten Berit Hård råkar filma attentatet.
“Boken om Ljungby” av Sölve Rydell (8 ex)
Huvudpersonen i “Boken om Ljungby” är en liten plats vid en svart flod och en allt större väg. Bilder av kända konstnärer, fotografer och illustratörer blandar sig med texten och levandegör stadens historia och människor.
“Britt-Marie var här” av Fredrik Backman (5 ex)
En kärleksroman och en kärleksförklaring. Om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja, och om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna.
“Denis Mukwege – en levande berättelse” av Berthil Åkerlund (3 ex)
Denis Mukwege är läkaren som har nått världsberömmelse för sitt arbete med de kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld under det utdragna krig som i decennier plågat befolkningen i östra Kongo. Den här boken är berättelsen om hans liv.
“Det opålitliga hjärtat” av Morgan Larsson (5 ex)
Humoristisk roman om mänskliga relationer, medicinska under och livets oväntade vändningar. När Love äntligen får beskedet han drömt om i hela sitt liv reagerar han inte alls med den eufori han trott. Tvärtom. Han får panik och drabbas av ett hjärtstillestånd.
“Döden vid Raatevägen – Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag” av Teemu Keskisarja (3 ex)
“Finska vinterkrigets mest mytomspunna slag ägde rum vid Raatevägen nära den ryska gränsen i mellersta Finland. Här inringade och utplånade finländarna två fastfrusna, tungt utrustade och numerärt överlägsna sovjetiska divisioner. Hur uppfattades blodbadet av fotsoldaterna på den finska och sovjetiska sidan? I den prisbelönta Döden vid Raatevägen skildras de kaotiska striderna.”
“Elin i mitt liv – om Elin Wägner och mitt unga jag” av Thage G Peterson (6 ex)
En ovanlig berättelse med två huvudpersoner: Elin och Thage. En vacker och insiktsfull skildring om ett mänskligt möte mellan gammal och ung.
“En tidsresa” av Evald Jönsson Hamneda (6 ex)
En bok om Hamnedas historia.
“Ers majestäts olycklige Kurt” av Lena Ebervall och Per E Samuelsson (3 ex)
Den fullständigt osannolika sannsagan om Kurt Haijby, som har fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet. Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv.
“Finnjävlar” av Kristian Borg (red.) (6 ex)
I Finnjävlar berättar 15 sverigefinnar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla. Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk eller både och.
“Finska inbördeskriget” av Tobias Berglund och Niclas Sennerteg (4 ex)
“I januari 1918, bara några veckor efter självständigheten, störtades Finland in i ett skoningslöst inbördeskrig mellan ‘röda’ och ‘vita’. Med hjälp av ögonvittnesberättelser och arkivstudier skildras här inte bara hur detta krig kom att forma Nordens historia, utan också hur åtskilliga av de svenska befäl som tjänstgjorde på den vita sidan sedermera kom att hamna på ledande positioner i Sverige.”
“Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn” av Maria Bourancle (4 ex)
“Flickan med en lapp om halsen är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken “Det kom för mig i en hast – historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson”. “
“Florence Stephens förlorade värld” av Lena Ebervall och Per E Samuelsson (6 ex)
Sannsagan om Florence Stephens märkliga liv och Husebysaken, som blev en av de skandaler som skakade Sverige på femtiotalet. Huseby bruk var i början av 1900-talet Smålands mäktigaste egendom. Det var i denna ljusa tillvaro Florence växte upp. Men livet igenom hade hon en stor svaghet sin starka kärlek till kungahuset och hon blev ett lätt offer när ögonstenen prins Carl och hans skrupelfria vän gjorde entré.
“Folkbildningens 50-tal” av Eva Swedenmark (15 ex)
“50-talet är en minnesplats för nostalgi och tillbakablick. Vi sätter stringhyllan på väggen och drömmer om den gamla goda tiden då folkhemmet skulle växa fram i optimistisk anda. Men den gamla goda tiden hade också moln på himlen. Kanske ter sig livet då lättare vid en hastig blick i backspegeln. Men vad talade man om? Vilka cirklar gick man i? Vad läste man?”
“Folkbildningens 60-tal” av Karin Englund (15 ex)
“60-talet är ett ungt årtionde, en tid då traditioner och orättvisor ifrågasattes och utmanades. Engagemanget var stort mot rasförtrycket i USA, apartheidpolitiken i Sydafrika och USA:s krigs i Vietnam. Här hemma fanns antikommersialismen, sexuell frigörelse, alternativ jul, du-reform, kvinnofrigörelse, studentuppror, krav på arbetsplatsdemokrati och medbestämmande i skolan. Inom konsten experimenterade man med happenings, mobiler och op-konst. Modet genomgick en revolution när kjolarna kortades, BH:n slängdes och T-shirt och jeans fick sitt definitiva genombrott. Folkbildningen fanns med i de stora samhällsomvandlingarna.”
“Folkbildningens 70-tal” av Karl-Olof Andersson (15 ex)
“70-talet blev något av en guldålder för folkbildningen. Då skördade studieförbunden, inte minst ABF, frukterna av 60-talets kamp för jämlikhet och rättvisa på utbildningsområdet. Anslagen till folkbildning och vuxenutbildning ökade. Uppsökande verksamhet lockade lågutbildade till kostnadsfria studiecirklar. Fackföreningsrörelsen radikaliserades och de många arbetslivsreformerna medförde ett stort uppsving för fackliga studier. Studieförbunden fick ansvaret för invandrarundervisningen.
Proggmusik och fria teatergrupper spelade en viktig roll i kulturlivet. Kvinnokampen och engagemanget mot USA:s krig i Vietnam fick en bred förankring. Arbetar- och bygdespel gav lokalhistorisk forskning och teater ett stort tillskott av både aktiva och publik. Konstnärligt skapande och hantverk med folkliga rötter erkändes som likvärdigt med “finkulturen”
70-talet medförde också bakslag och besvikelser.”
“Folkbildningens 80-tal” av Anne-Marie Lindgren (15 ex)
“80-talet var kontrasternas årtionde. I början av decenniet hade Sverige en borgelig regering, men en politisk debatt som fortfarande styrdes av 70-talets vänsteragenda. När 80-talet slutade var bilden snarare den omvända.
Det offentliga rummet i folkhemmet kränktes 1986 med mordet på Olof Palme. Tjernobylolyckan samma år och säldöden sommaren 1988 satte fart på miljörörelsen.
Intresset för amatörteater och arbetarspel växte och 1982 bildades Sveriges arbetarteaterförbund. ABF införlivade ungdomars intresse för rockmusik i folkbildningen: överallt i landet omvandlades tomma industribyggnader till repetitionslokaler.
Under hela 80-talet rådde en högkonjunktur som orsakade både glädje och bekymmer.”
“Folkbildningens 90-tal” av Helle Klein (15 ex)
“Egentligen började väl 90-talet redan 1989 då muren föll och öst- och väst kom samman. Demokratins vindar blåste förhoppningsfullt över Europa, men också på andra håll i världen. Med Sovjetunionens upplösning trodde vi att ondskans tid var över. Tyvärr hade vi fel. Det var krigens, de etniska rensningarnas och folkmordens tid.
Här hemma gjorde Socialdemokraterna 1991 ett uselt val. Regeringen Bildt tillträdde och sedan kom 90-talskrisen med massarbetslöshet och företagsnedläggningar. Nyliberalismens vindar blåste kraftigt. Marknaden blev politikens mantra. Till 90-talet hör tyvärr också främlingsfientlighet.
Det är en tid då partiernas medlemsantal sjunker medan studieförbundens deltagare ökar.”
“Folkbildningens 00-tal” av Jesper Bengtsson (15 ex)
“00-talet var ett decennium fullt av frågetecken. Vad skulle USA föra i kriget mot terrorismen? Vad betyder Kinas växande dominans? Är klimathotet verkligt? Hur påverkar IT, sociala medier och en allt tydligare urbanisering oss människor? Och vad gör allt detta med folkbildningen och människors engagemang, demokrati och globalisering?”