Till sidans huvudinnehåll

ABF satsar på Nynäshamn

Våren 2024 flyttar ABF Södertörn in i nyrenoverade lokaler för bildning och kultur på Konstpoolen i Nynäshamn.

Publicerad 2023-11-01

Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, har en lång historia av att bedriva folkbildning i Nynäshamn – i nära 100 år har studieförbundet verkat i kommunen. Till våren 2024 satsar ABF stort och flyttar in i nyrenoverade, större och mer tillgängliga lokaler på Konstpoolen i norra Nynäshamn. I nostalgimuseet Mopedums tidigare lokaler skapas nu en ny mötesplats för kreativitet, förändring och gemenskap.

Mia Bergbacken, t.f. ombudsman på ABF Södertörn, kommenterar planerna: ”Det känns väldigt positivt att kunna genomföra denna satsning inför nästa år, trots ett skakigt ekonomiskt läge för studieförbunden och folkbildningen i Sverige. Vi ser ett större behov än någonsin av att kunna erbjuda mötesplatser och nu kan vi välkomna än fler till oss, såväl föreningar, grupper och deltagare.”

”Vi ser ett större behov än någonsin av att kunna erbjuda mötesplatser och nu kan vi välkomna än fler till oss, såväl föreningar, grupper och deltagare.”

Mia Begbacken

T.f. ombudsman, ABF Södertörn

All verksamhet samlas på en plats

Satsningen innebär att ABF samlar sin huvudsakliga verksamhet i Nynäshamn till en plats, med kurser och studiecirklar för allmänheten, föreningsaktiviteter och kulturverksamhet. I de nya lokalerna kommer det finnas möjlighet för föreningar och grupper att boka rum för möten och studier. Det blir också en musikdel med ett par replokaler samt studio.

Kultur- och Bibliotekschefen i Nynäshamns kommun, Mona-Lisa Lindgren, är positiv till ABFs planer: ”Det är så inspirerande med sådana här satsningar i vår kommun! Att stärka kultur, bildning, kreativitet och utveckling är precis det vi strävar efter dagligen inom Kultur och Fritidsavdelningen, men det är tillsammans med föreningar, studieförbund, näringsliv och invånare som vi gemensamt kan ta vår kommun till en ny nivå.”

Maria Oscarsson Marle, ordförande för Föreningen Konstpoolen, instämmer: “Det är fantastiskt att ABF flyttar in! Vi ser fram emot ett utökat samarbete. Nu går vår dröm i uppfyllelse, att vi blir ett kulturhus. Det är så roligt att vi får en ny mötesplats i Nynäshamn.”

Mer information

Mer information om öppning och lokaluthyrning kommer i början av våren 2024. Frågor välkomnas till info.sodertorn@abf.se.

För press- och verksamhetsfrågor, kontakta:
Mia Bergbacken
T.f. Ombudsman, ABF Södertörn
mia.bergbacken@abf.se

Om ABF Södertörn

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) är Sveriges största studieförbund som erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang i Sveriges alla kommuner. ABF Södertörn är lokalavdelningen i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. ABF ger människor tillgång till kunskap, bildning och kulturella aktiviteter utanför det formella utbildningssystemet. Vi är en del av arbetarrörelsen och består av en mångfald av stora och små organisationer. Tillsammans står vi upp för allas lika värde, ett starkt demokratiskt samhälle och allas rätt till lärande.

Läs mer om ABF Södertörn

Om Konstpoolen

Konstpoolen på Vikingavägen 39 är en mötesplats för konst, kultur och bildning som är inhyst i det gamla badhuset i Nynäshamn, med anor från 1940-talet. I huset arrangeras sedan 2011 utställningar, kulturevenemang och kurser inom bland annat måleri, konsthantverk, sång och musik. Här finns också en butik och webshop för konstnärsmaterial.

Läs mer om Konstpoolen

Dela artikeln