Till sidans huvudinnehåll

#RörInteMinStudiecirkel

Folkbildningen är avgörande för Sveriges livskraft och mångfald, oavsett områdets karaktär, från stad till land. ABF når människor där de är och spelar en nyckelroll utanför storstadsområden. Nedskärningar hotar viktiga kulturresurser och mötesplatser som Folkets hus och hembygdsföreningar. Det handlar om att bevara kultur, hantverk och konst och skapa plattformar för deltagande i demokratin. ABF finns närvarande i Sveriges alla kommuner, från Tomelilla till Haparanda, med verksamhet året om.

Publicerad 2023-09-26

– Det vittnar om både okunskap och förakt för vanligt folk, för möjligheten till kultur och fler livschanser, för en demokratisk och föreningsmässig infrastruktur i hela landet, säger ABFs förbundssekreterare Annica Dahl. För det Sverige som finns utanför storstäderna. Och för storstädernas förorter. På ställen där vi behövs mest. Där folkbildningen fyller störst roll.

Studieförbunden är avgörande för kulturen utanför storstäderna och för tillgänglig folkbildning i hela Sverige. De når grupper långt från makten, erbjuder språkkurser och främjar kreativitet samt samhällsengagemang.

Nedskärningarna riskerar att skapa klyftor och minska tillgängligheten till kunskap och bildning i hela landet. Vi måste diskutera konsekvenserna och hitta lösningar för att säkra folkbildningen.

Läs mer

Folkbildningen är avgörande för Sveriges livskraft och mångfald, oavsett områdets karaktär, från stad till land. ABF når människor där de är och spelar en nyckelroll utanför storstadsområden.

Folkbildning gör hela Sverige rikare

Upprop för att rädda folkbildningen

Skriv under uppropet för att stoppa regeringens nedskärningar av studieförbunden! OBS. Glöm inte att bekräfta din underskrift i mejlet som skickas till dig efteråt.

Skriv under – upprop för att rädda folkbildningen

Dela artikeln