Hoppa till huvudinnehåll

Portugikiska

Upplev glädjen över att kunna och våga prata under semestern med ABF Borlänge:s studiecirkel i portugisiska ökar du dina språkkunskaper.

Ån ett litet hörn av den iberiska halvön, har portugisiskan spritts över världen av skepp tillhörande ett marint imperium. På sin väg till fjärran österns rikedomar etablerade portugiserna handelsstationer och fort längs Afrikas kuster, i Indien (Goa), Kina (Macao) och längs strategiskt viktiga farleder (Kap Verde, Östtimor). 90% av sjömännen dog dock dock på varje resa, och ingen stor befolkningsöverföring skedde. I närområdet bosatte sig portugiser i Azorerna och Madeira, vilka bägge numera har sina egna dialekter, och öarna utgjorde viktiga brofästen för vidare expansion. Det verkliga genidraget i den portugisiska expansionen var dock Brasilien. Brasilien blev en smältdegel av indianska, portugisiska och – på grund av en hänsynslös slavhandel - afrikanska gener. I processen "lyckades" det portugisiska språket, europeiska sjukdomar och {i}Bandeirantes{/i} slavjägare att decimera tusentals indianspråk, med bara en seriös konkurrent, det Tupi-baserade Lingua Geral, som användes under 200 år, speciellt i Amazonas-området. Idag är en stor majoritet av de som talar portugisiska brasilianare, och i det land där tryckpressar en gång i tiden bannlystes av ett kungligt dekret, har telenovela tvåloperor nu inverterat det kulturella flödet mellan Portugal och dess forna koloni.


Anmäl dig redan idag! vi kommer att informera dig om exakt startdatum, tid och plats, när kursen är full.
Anmäl dig även om gruppen är fullsatt så kan vi starta två grupper

Upplägg

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur kan förekomma. Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Viktigt att ange rätta uppgifter såsom mejladress och telefon nummer vid anmälan
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna.
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

0243 669 40 ABF Borlänge-Nedansiljan

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
231109
Veckodagar
Måndag
Tidpunkt
17:30–19:00
Antal tillfällen
10
Antal lediga platser
8
Plats
ABF Wallingatan 15
Wallingatan 15 78434 BORLÄNGE
Pris
900 kr
Anmäl dig