Hoppa till huvudinnehåll

Bokcirkelguide

Det finns många anledningar att starta en bokcirkel, du kan träffa nya människor och upptäcka nya böcker men också starta en studiecirkel. Här har vi skapat en guide så att ni får en trevlig, öppen och intressant diskussion.

En bokcirkelguide för nystartad bokcirkel
Syntolkning: Man sitter vid träd och tittar i dator.

Kom ihåg att olika åsikter är bra och att det som sägs stannar i gruppen, det finns inget rätt eller fel kring boken.

Innan bokcirkeln

Välj vilken plattform ni ska använda eftersom det finns många att välja på. Facebook har Messenger-room som man kan knyta till en Facebook-grupp. Tips är att göra ett event av bokcirkeln i gruppen på Facebook och välja online, då kommer rummet att starta upp en kvart innan bokcirkeln. Det finns även Skype, Zoom eller Teams samt många andra digitala plattformar. Se bara till att alla har tillgång till det ni väljer.

Inför bokcirkeln

  • Låt alla få vara med och välja bok, gå laget runt! Ni kan också ha bokcirkel med tema.
  • Välj ut en samtalsledare. Det kan man med fördel göra redan när man väljer boken. Det är alltid bra med en person som fördelar ordet och för diskussionen framåt.
  • Det är bra att ha en gräns för hur många ni kan vara, även digitalt. Är ni för många finns det en risk att alla inte kommer till tals och att en del inte vågar hoppa in i diskussionen. En bra gräns kan vara tio deltagare.

9 punkter för en bra och aktiv bokcirkel

  1. Se till att alla har videon på, det är roligt att ses! Och att den som inte pratar har sitt ljud avstängt.
  2. Gå laget runt och ge alla ett par minuter där de pratar om sina tankar kring boken, vad tyckte de, läste de ut den? Vad har de funderat på? Var boken bra eller dålig? Låt den som pratar prata, diskussionen tar ni sedan när ni har gått laget runt.
  3. Tänk på att ställa öppna frågor och låt alla delta, samtalsledaren har som uppgift att få alla att känna sig delaktiga.
  4. Låt alla välja ett citat som de fastnat för och läsa upp i gruppen.
  5. I vilken miljö utspelar sig boken? Hur påverkar det berättelsen?
  6. Ha fokus på och prata gärna om läsupplevelsen och försök att inte fastna i ifall boken var dålig eller bra.
  7. Språket – hur var språket i boken? Är författaren konsekvent? Är det svårt att förstå, betyder det något för läsandet? Var det för enkelt?
  8. Persongalleri – vilken person fastnade? Vilken gjorde inte det? Och vad berodde det på?
  9. Vem skulle du rekommendera boken till?

I ABFs webbutik finns böcker som  ni kan läsa och diskutera.