Hoppa till huvudinnehåll

Folklig vrede – perspektiv på arbetarklassens missnöje

Arbetarklassens människor har alltid varit missnöjda över de orättvisor de ser i samhället. Det var också det missnöjet som en gång i tiden ledde till att den svenska arbetarklassen organiserade sig i en egen rörelse. Idag finns ett stort missnöje i stora delar av landet över samhällets utveckling. Hur ska vi förstå det växande missnöjet i vår tid? Och hur skiljer sig missnöjet åt mellan olika delar av arbetarklassen? Medverkande i samtalet: Lisa Pelling, författare och chef för tankesmedjan Arena idé, Tanvir Mansur, skribent och producent samt Antonia Simon, ABF, som samtalsledare.

 

Reflektionsfrågor 

  • Hur upplever du missnöje i din vardag idag? Vilka sakfrågor är det som oftast tas upp i din närhet? 

  • På vilket sätt skiljer sig missnöjet mellan olika grupper i samhället? Baserat på var man bor, ursprung, ålder, makt? 

  • Hur tycker du olika gruppers missnöje bemöts i Sverige idag? Vem lyssnar på de missnöjda? 

  • Historiskt sett är arbetarrörelsen sprungen ur ett missnöje med ojämlikheten i samhället. Arbetare organiserade sig och ställde krav på makten att reformera samhället och minska klyftorna. Hur kan en liknande organisering se ut idag utifrån det missnöje som finns? Och vilka exempel på organisering idag kan byggas vidare på? 

  • Hur kan vi göra det möjligt att leva tillsammans i Sverige och lösa de samhällsproblem som i dag överskuggas av debatten om invandring/integration?