Hoppa till huvudinnehåll

Paus i verksamheten: 19/11 - 11/1 2021

Publicerad

Den 19/11 kom ett nytt beslut om förlängning om lokala anmäla råd från folkhälsomyndigheten.

Som ni säkert uppmärksammat har folkhälsomyndigheten skärpt de allmänna råden i Östergötland för att minska den ökade smittspridningen i länet. För ABF Östergötland innebär det att vi pausar verksamheten och håller stängt på kontoren och våra verksamhetslokaler from den 29/10-11/1 2021. 

Inplanerad studieverksamhet och föreläsningar och andra arrangemang kommer pausats/flyttas fram tom den 11 januari 2021 alternativt genomföras digitalt om det är möjligt. Du kan nå din kontaktperson på ABF som vanligt på telefon.  

Under hela pandemin har ABF jobbat för att möjliggöra för att ställa om verksamhet istället för att ställa in. Det finns samlat på webben under Folkbildning i Coronatider 

Kontakta verksamhetsledare i din kommun om ni har funderingar eller har frågor kring omställning av verksamhet. Du kan också nå oss via vår växel (013 –242500) 

Läs nedan vad de skärpta allmänna råden innebär i region Östergötland. 

Region Östergötland 

För den som vistas i Östergötlands län finns beslut om lokala allmänna råd: 

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. 

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. 

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. 

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra. 

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet: 

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt. 

  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.